Archief
Lely

Lely

Lely kan verder met nieuwbouwplannen Zuidbuurt Maassluis

Nederlandse producent van robots en datasystemen voor de melkveehouderij Lely kan verder met de plannen voor nieuwbouw in de Zuidbuurt.

De gemeenteraad van Maassluis schaarde zich in grote meerderheid achter de verklaring van geen bedenkingen die nodig is om verder te kunnen. De afdeling Research & Development van Lely moet verhuizen vanwege komende nieuwbouw in de Dijkpolder. Die nieuwe vestiging is in afwijking van het bestemmingsplan. Voor de omgevingsvergunning moet de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen afgeven.

De provincie Zuid-Holland is akkoord met het plan, omdat hierdoor 25.000 m² glazen kassen verdwijnen en dat zorgt voor meer openheid en beleefbaarheid van de polder. Minder blij is de gemeente Midden-Delfland. Lely wil vanaf de Zuidbuurt een uitweg naar het noorden richting Parallelweg.

Bezwaar

De gemeente Midden-Delfland wil daar niet aan meewerken. Zowel Lely als betrokken omwonenden hebben aangegeven bezwaar aan te tekenen als de buurgemeente dat volhoudt, omdat zij de weg wel willen gebruiken. "De inpassing is goed, maar het gaat om de ontsluitingsweg. Daar verzetten ze zich tegen. Dat standpunt is behoorlijk definitief", liet wethouder Sjoerd Kuiper weten. Maassluis neemt in de vergunning op dat als de noordelijke uitweg voor personenvervoer mogelijk is, deze ook daarvoor gebruikt moet worden. Nu is het een weg voor landbouwvoertuigen.

Onder meer D66 en GroenLinks in de Maassluise raad zijn ook tegen het gebruik van de noordelijke weg voor personenvervoer. "Nu komt er een beperkt aantal voertuigen, die moeten ergens rijden, maar op de Broekpolderweg fietsen veel jongeren, laat ze daar niet rijden", zei Jesse de Jong van D66. "Laten we afstand nemen van de noordelijke ontsluiting, anders kunnen we niet instemmen", zei Raoul Kleijwegt. De rest van de raad wilde zo ver niet gaan en dus is het plan aangenomen met een aantekening van D66 dat ze tegen de noordelijke uitgangsweg zijn en met een tegenstem van GroenLinks.