Archief
WOS

WOS

CDA Westland: 30.000 euro voor restauratie joodse begraafplaats

CDA Westland vindt dat de gemeente de plicht heeft de joodse begraafplaats aan de Naaldwijkse Opstalweg te onderhouden.

Dat betekent ook de noodzakelijke restauratie van de begraafplaats. De Stichting Joods Westland komt daarvoor nog 30.000 euro tekort. Het CDA gaat tijdens de komende begrotingsbehandeling (9 november) voorstellen dat de gemeente die benodigde 30.000 euro eenmalig op tafel legt.

De christendemocraten wijzen op een notariële akte van 1 juli 1929, waarin is vastgelegd dat de gemeente Naaldwijk zich verplicht de begraafplaats 'in behoorlijke staat te onderhouden en zo nodig te vernieuwen'. Omdat de gemeente Westland de rechtsopvolger is van de gemeente Naaldwijk, is die verplichting overgegaan naar Westland. Daarom moet de gemeente in overleg met de Stichting Joods Westland een onderhoudsplan opstellen en dat ook structureel uitvoeren, aldus het CDA.

De begraafplaats bestaat sinds 1794 en is dringend aan onderhoud toe. Het vermoeden bestaat dat er stenen onder het gras liggen, omdat joodse begraafplaatsen niet mogen worden geruimd. De TU Delft heeft er in een eerste onderzoek twee gevonden alsmede een aantal stukken. Het wachten is nog op de uitkomst van een tweede onderzoek met geavanceerde apparatuur.

Voor de benodigde restauratie wil de stichting rijkssubsidie aanvragen, maar moet zelf de helft van de restauratiekosten ophoesten. Dat is nog niet gelukt, er is een tekort van zo'n 30.000 euro. Volgens het CDA kan de gemeente de kosten van restauratie en structureel onderhoud dekken uit het batig saldo uit de meerjarenbegroting 2022-2025.