Archief

Voormalig lijsttrekker PvdA Westland opgestapt door seksisme

De echte reden waarom Linda Strijker in 2017 opstapte als lijsttrekker en lid van de PvdA Westland is dat het bestuur haar niet meer steunde omdat ze vrouw met een mogelijke kinderwens was.

Dat heeft ze zelf geschreven op het zakelijke sociale platform LinkedIn. De verklaring luidde destijds dat het oud-raadslid een verschil van inzicht had met het lokale partijbestuur.

Nu onthult zij de werkelijke reden in een reactie op PvdA-woordvoerder Wouter Booij die op de lijst stond voor de Haagse PvdA. Hij heeft zich teruggetrokken omdat hij ruimte wil maken voor talentvolle vrouwelijke kandidaat-raadsleden. Booij constateerde dat slechts 11 van de 33 sollicitanten van het vrouwelijk geslacht was en noemt dat erg weinig.

Het berichtje raakte bij Strijker duidelijk een gevoelige snaar: "Toen ik genomineerd was als lijsttrekker voor de lokale afdeling van de PvdA, heeft het bestuur mij vlak voor de ALV (algemene ledenvergadering red.) laten weten mij niet te steunen, omdat ze vanwege mijn leeftijd verwachtten dat ik nog een kinderwens had. En een gezin zou niet te combineren zijn met de functie. Zouden ze dat bij een man ook zo gedaan hebben? Het was in elk geval voor mij de reden om te stoppen als raadslid en mijn lidmaatschap op te zeggen.", schrijft zij.

De huidige fractievoorzitter Nico de Gier nam toen het stokje van haar over en heeft een hele andere lezing: "Ik heb haar juist voorgedragen omdat ze jong en vrouw was en haar rol als lijsttrekker is nooit in gevaar geweest", zegt hij. Volgens hem is ze opgestapt toen de kandidaatstellingscommissie een andere lijst presenteerde dan zij had voorgesteld. "Zij heeft toezeggingen gedaan aan mogelijke kandidaten op plekken op de lijst, die zij niet kon waarmaken. Daar gaat de kandidaatstellingscommissie over en het bestuur stond achter lijst van de commissie", stelt De Gier. "Binnenskamers is iets anders gezegd. Het was me waarschijnlijk wel gelukt als ik de ALV had laten kiezen, maar ik wilde goed kunnen samenwerken met het bestuur zoals de jaren ervoor en dat kon ik niet meer", reageert Strijker.

De toenmalig voorzitter van het bestuur van de PvdA Westland wil niet meer op de kwestie ingaan en geen oude koeien uit de sloot halen. "Het enige wat ik erover wil zeggen is dat wij als bestuur het gesprek met haar wilde aangaan, maar dat ze niet kwam opdagen", aldus de oud-voorzitter. Strijker staat het niet meer bij dat ze niet is komen opdagen: "Ik wilde wel in gesprek met het bestuur, maar was heel erg verbaasd over de draai van het bestuur en ik was er wel klaar mee."

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland