Archief
Signbiblio

Signbiblio

NVWA strenger bij gebruik verboden middelen in de sierteelt

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gaat overtredingen bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de sierteelt onder glas harder aanpakken.

Aanleiding voor deze strengere aanpak is het aanhoudende relatief hoge percentage niet-naleving in deze sector. Dit heeft de NVWA laten weten. De sierteelt onder glas scoort in vergelijking met andere sectoren minder goed als het gaat om naleving van de gewasbeschermingsregels. Zo werd eerder bij 40 procent van deze bedrijven resten van niet-toegestane middelen aangetroffen.

Met name telers die in de afgelopen drie jaar een overtreding hebben begaan, kunnen de NVWA opnieuw verwachten. Als alles bij deze gerichte inspecties akkoord is, dan blijft het bezoek zonder gevolgen. Constateert de NVWA-inspecteur echter dat de regels wederom zijn overtreden, dan ontvangt de teler een boete. Die kan oplopen tot een paar duizend euro.

Daarnaast kan ook een 'last onder dwangsom' worden opgelegd. Dat is een voorwaardelijke boete die het bedrijf boven het hoofd hangt als er in een periode van bijvoorbeeld twee of drie jaar bij inspecties opnieuw overtredingen worden vastgesteld.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland