Archief

Onduidelijkheid over parkeerplaatsen bij Heulse super

Zijn de parkeerplaatsen bij de Jumbo in Kwintsheul openbaar of niet? Volgens de gemeente wel, maar eigenaar Koornneef vindt van niet en is niet van plan de afsluiting ervan na sluitingstijd van de winkel te stoppen.

Het duurde zes jaar voordat Kwintsheul na een verwoestende brand weer een supermarkt had. Eind mei 2018 liep het dorp uit bij de opening ervan. Eindelijk weer boodschappen doen in het eigen dorp met voldoende parkeerplaatsen. Dat die na een paar weken met een verrijdbaar hek werden afgesloten na sluitingstijd, leverde geen volksoploop op. Nu, drieenhalf jaar later, heeft dat hek wel politieke aandacht gekregen.

Op vragen van Westland Verstandig zei wethouder Varekamp in de commissievergadering op 5 oktober, dat in de anterieure overeenkomst met de ontwikkelaar is vastgelegd dat er 36 openbare parkeerplaatsen zouden komen. Nu dat niet het geval is door de afsluiting na 21.00 uur, onderzoekt de gemeente hoe die parkeerplaatsen toch openbaar kunnen worden. Daarbij, aldus Varekamp, wordt ook gedacht aan een zogeheten blauwe parkeerzone.

Gevraagd om een reactie laat Jumbo Koorneef de WOS deze week weten, dat de parkeerterreinen aan voor- en achterkant van de winkel 'volledig eigen terrein' zijn. Ze worden afgesloten om overlast te voorkomen en er komen geen veranderingen in het parkeerbeleid, aldus het bedrijf.

Anterieure overeenkomsten die bij een bouwproject worden gesloten, zijn niet openbaar. Dus wie er gelijk heeft, blijft vooralsnog onduidelijk. Opmerkelijk is wel dat wethouder Varekamp in juli 2020 op vragen over Kwintsheul van Westland Verstandig andere woorden gebruikte. Toen schreef hij dat het de bedoeling is geweest, dat de vervallen openbare parkeerplaatsen opnieuw als openbare parkeerplaatsen in het exploitatiegebied aangelegd zouden worden. “In de overeenkomst is niet specifiek aangegeven dat de te compenseren parkeerplaatsen openbare parkeerplaatsen moeten zijn. De openbare parkeerplaatsen die zijn vervallen ten behoeve van de supermarktontwikkeling zijn nu gecompenseerd op het eigen terrein van de supermarkt."

Overigens roept ook het aantal parkeerplaatsen waarover nu wordt gesproken vragen op. Aan de kant van de Kerkstraat zijn 26 parkeerplaatsen. Aan de achterzijde van de winkel zijn 14 parkeerplaatsen, maar ook nog 25 openbare parkeerplaatsen achter het appartementengebouw en bij de begraafplaats. Die 14 staan op een locatie die Koornneef los van het winkelgebied destijds heeft aangekocht. Daar staat ook een bord met 'eigen terrein'.