Archief
WOS

WOS

Individuele studietoeslag omhoog in Westland

In lijn met de landelijke ontwikkeling wil het Westlandse college van B en W de Individuele Studietoeslag met terugwerkende kracht vanaf 1 juli verhogen.

Dit blijkt uit een voorstel dat aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd. De aanpassing van de leeftijdsgebonden bedragen loopt vooruit op de aanpassing van de Participatiewet.

De Individuele Studietoeslag (IST) is een steuntje in de rug voor studenten vanaf 18 jaar met studiefinanciering die om medische redenen niet structureel kunnen bijverdienen naast hun studie. Het staat gemeenten nu nog vrij om zelf het bedrag van de IST vast te leggen. In de Arbeidsmarktregio Haaglanden, waartoe ook Westland behoort, is dit bedrag nu 150 euro per maand. In Westland maken 12 jongeren gebruik van de studietoeslag.

Landelijk gelijktrekken

De Participatiewet wordt aangepast om de individuele studietoeslag voor jongeren met een beperking landelijk gelijk te trekken. Daarbij wordt het bedrag vastgesteld op maximaal 300 euro per maand. Hiermee komt er een einde aan de beleidsvrijheid voor gemeenten.

De behandeling van de wetswijziging is uitgesteld in verband met de val van het kabinet. De Vereniging Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben aan gemeenten gevraagd om, waar mogelijk, alvast in de geest van het wetsvoorstel en de harmonisatie van bedragen voor de studietoeslag te handelen en de individuele studietoeslag te verhogen naar maximaal 300 euro per maand.

B en W van Westland zijn tot het volgende voorstel gekomen:
a) 300 euro per maand voor personen vanaf 21 jaar;
b) 240 euro per maand voor 20-jarigen;
c) 180 euro per maand voor 19-jarigen;
d) 150 euro per maand voor 18-jarigen.

Zoals gemeld, zullen de bedragen met terugwerkende kracht vanaf 1 juli dit jaar van toepassing zijn. Vanaf 1 januari a.s. wordt de toeslag maandelijks uitbetaald.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland