Archief
WOS

WOS

Forse investering in eeuwenoude haven Maassluis

De eeuwenoude haven van Maassluis krijgt 650.000 euro van het Rijk en verandert in een innovatieve publiekstrekker.

Wethouders Corine Bronsveld van Cultuur en Sjef Evers van Duurzaamheid en Financiën zijn blij met het geld. Zij willen daarmee met veel ondernemers, de schepen, musea en onderwijsinstellingen meer mensen naar de haven krijgen.

De gemeente investeert het geld in de eeuwenoude haven van de stad. Vanaf mei volgend jaar kun je elk weekend meevaren met de historische schepen. Daarnaast gaan er veel jongeren aan de slag, ze leren bijvoorbeeld hoe ze vernieuwende zonnecellen kunnen plaatsen, omgaan met nieuwe technieken en de hoop is dat ze dan misschien blijven hangen als vrijwilliger op de historische schepen. "Daar werken nu veelal ouderen en met dit project hopen we dat die ook opvolging krijgen", aldus Bronsveld.

In de haven komt ook een ruimte waar nieuwe bedrijven kunnen werken aan vernieuwende ideeën en technieken. En er komt een zeezoutbatterij om duurzame energie die niet direct wordt gebruikt in op te slaan. "Die is veel duurzamer dan lithiumbatterijen en uniek", aldus Evers. Volgens hem komt er met de plannen 'Schwung in de tent'.

In deze opknapbeurt werkt de gemeente nauw samen met veel andere partijen, zoals de stichting Sleepboothaven Maassluis, Ervaar Maassluis en de Erfgoedkwartiermakers. Dat zijn mensen met diverse achtergronden die mee hebben gedacht over de toekomst van de haven. De gemeente gaat met diverse partners samenwerken in 'Maritiem historisch Maassluis'. Volgens Bronsveld is de haven met deze ontwikkelingen een voorbeeld voor andere historische havens in Nederland. "Deze Erfgoed Deal is het cement tussen alle losse onderdelen hier in deze mooie haven", voegt Evers toe.

Leo Birza deed onderzoek naar de mogelijkheden voor de haven en vertelt erover bij Maarten in de Middag

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis