Archief
WOS

WOS

Wel of geen donor: 66.000 regiogenoten maakten actieve keuze

Sinds de invoering van de nieuwe donorwet in juli vorig jaar is in onze regio het aantal wel- én niet-donoren fors omhooggegaan. Liefst 66.000 mensen maakten een actieve keuze.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Donorregister, die een meting hebben gedaan op 1 juli van dit jaar.

In de nieuwe donorwet is vastgelegd dat als je geen actieve keuze maakt om wel of geen donor te worden, je in het register komt met de registratie 'geen bezwaar tegen orgaandonatie'. In heel Nederland hadden op 1 juli 3,3 miljoen Nederlanders geen keuze gemaakt. In onze regio gaat het om bijna 30.000 mensen (21.200 in Westland, 5.600 in Maassluis en 3.100 in Midden-Delfland).

Keuze

Het aantal mensen dat wél een keuze maakte, steeg in de drie gemeenten samen met meer dan 100 procent (van 64.300 naar 130.300). Zowel het aantal mensen dat wel donor is, als het aantal mensen dat geen donor is, ging fors omhoog.

In bovenstaande grafiek zijn de keuzes van donoren te zien in 2021, 2020 en 2019. Door te klikken op de jaartallen, kun je een vergelijking maken per jaar. Gebruikers van de WOS-app zien de grafiek alleen via deze link.

Wat opvalt, is dat het aantal niet-donoren procentueel gezien in Maassluis het grootst is (20,7 procent). In Midden-Delfland staan relatief de meeste donoren geregistreerd, ruim 40 procent van alle mensen geeft toestemming, al dan niet met donatiebeperking. Dat is overigens relatief gezien wel een stuk minder dan vorig jaar, toen het bijna driekwart van de geregistreerde bevolking betrof.