Archief
Facebook Dierenambulance De Wijs

Facebook Dierenambulance De Wijs

Tijdens corona aangeschafte huisdieren gedumpt: 'Dieren passen niet meer in het plaatje'

Ook in onze regio worden huisdieren die tijdens de coronaperiode zijn 'geadopteerd' op grote schaal gedumpt.

Dat zei eigenaar Theo de Wijs van Dierenambulance De Wijs gisteren - op Dierendag - in het WOS-programma Maarten in de Middag. De Wijs is gevestigd in Den Haag, maar is voornamelijk actief in Westland.

Tijdens de eerste en de tweede coronagolf werd thuiswerken de standaard en werd het aangeraden zo min mogelijk bezoek te ontvangen. Om toch een beetje gezelschap te hebben, kozen veel mensen ervoor om een hond of kat te nemen. Inmiddels werken steeds meer mensen weer op kantoor en lijken de huisdieren overbodig geworden. "Het is vrij druk deze periode", begint De Wijs. "Zoals verwacht, worden veel dieren gedumpt. Veel mensen werken niet meer thuis en dan zitten ze met de hond of kat die te veel geworden is."
De Wijs is niet verbaasd. "Mensen namen massaal dieren tijdens de eerste coronagolf en nu alles is afgelopen, pakken zij hun normale leven weer op. Dieren passen niet in het plaatje."

De dierenambulance heeft het nu dus extra druk, maar dat is niet per se positief voor De Wijs. "Financieel gezien wordt het krap, want elke uitruk kost ons 45 euro aan benzine- en personeelskosten."

Nieuwe ambulance

Toch is er een lichtpuntje te melden. De Wijs heeft inmiddels een nieuw en zuiniger ambulancevoertuig aangeschaft. De oude kwam afgelopen juli na 18 jaar stil te staan. Doorrijden bleek niet meer veilig. Met de nieuwe ambulance beschikt De Wijs dus weer over twee voertuigen. "Maar ik heb zelf een hoop geld moeten bijleggen, want er was (via crowdfunding, red.) niet genoeg binnengehaald. We zijn nu bezig met het voertuig opbouwen, daar is ook nog geld voor nodig."

Beluister het hele gesprek:

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland