Archief

Rugstreeppad duikt steeds vaker op en dit is waarom

De werkzaamheden van de woonwijk in Westmade Noord bij Monster zijn alsnog stilgelegd vanwege de aanwezigheid van rugstreeppadden. Volgens ecoloog Vincent van der Spek is het een pioniersoort.

Waar normale padden, die je ook vaak ongewenst in de tuin aantreft, vooral zoeken naar begroeiing en beschutting, is dat het tegenovergestelde bij de rugstreeppad. "Hij houdt van super kale omstandigheden", zegt Van der Spek tegen onze mediapartner Omroep West. En laat dat nou net het geval zijn bij nieuwbouwplaatsen zoals in Monster.

Met het bouwrijp maken van een stuk grond, creëren de bouwvakkers juist een habitat voor de padjes, zo legt Van der Spek uit. "De normale padden schoppen deze soort uit hun territorium, waardoor de beestjes naarstig zoeken naar een ander gebied om zich voort te planten." Zodra de aannemer sporen aantreft van de pad, moet de bouw onmiddellijk worden stilgelegd.

En wat dan? Daarna worden ecologen ter plekke ingeschakeld om onderzoek te doen. Zomaar het beestje doden, dat mag niet. "Ze zijn hartstikke beschermd en dat is niet voor niets. In de duinen gaat het wel goed met de pad, maar daaromheen juist heel slecht. Het is goed dat ze beschermd worden, maar soms kan dat ook voor lastige situaties zorgen."

Creatieve oplossingen

Ondanks dat rugstreeppadden steeds meer opduiken op ongewenste plekken, denkt de ecoloog niet dat daardoor de huizenbouw heel erg wordt belemmerd. "Afgerond naar boven, gaan bouwprojecten eigenlijk gewoon altijd door. Dat komt omdat er best veel creatieve oplossingen voor te vinden zijn", zegt Van der Spek. Zo oppert hij dat er een aparte plek kan worden ingericht voor de padden. Vervolgens kunnen de dieren met een ontheffingsverklaring worden gevangen en daar worden vrijgelaten.

De ecoloog roept de Omgevingsdienst en gemeente Den Haag op om hier beter op in te spelen. "Er zijn naast de rugstreeppad nog veel meer beschermde soorten, waaronder huismussen, zwaluwen en vleermuizen. Als je nou een bouwproject hebt en je bouwt natuur inclusief, zorg er dan voor dat er bijvoorbeeld ook nestkasten zijn. Dan houd je altijd de plekken in stand waar ze naartoe kunnen." Hoewel de dieren voor overlast zorgen, benadrukt de ecoloog dat de soorten geen kwaad kunnen. "Ze zijn eerder bang voor ons, dan wij voor hen."