Archief
WOS

WOS

Mogelijk 'natte voeten' door versteende tuinen

In nieuwbouwwijken rukken ze op: de versteende tuinen. Het is een trend met grote gevolgen.

Een stenen tuin is niet alleen een paar graden warmer in de zomer dan een tuin met grond en gras, maar deze houdt ook geen water vast. Dat stroomt daardoor het riool in of naar oppervlaktewater, zoals slootjes. Die kunnen dat bij hoosbuien niet aan en kunnen dan overstromen, waarschuwt hoogheemraad Manita Koop van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Op dit moment is bijna driekwart van de tuinen in Westland versteend. De gemeente doet mee aan operatie Steenbreek. Dat wil zeggen dat mensen hun stenen uit de tuin kunnen omwisselen tegen plantjes. De afgelopen twee jaar is die actie stilgelegd, omdat deze niet uitvoerbaar was met de geldende coronaregels. Vanaf september is het voor inwoners van de gemeente weer mogelijk om stenen om te ruilen.

Vergroening stimuleren

Het Hoogheemraadschap en de gemeente stimuleren zo veel mogelijk de aanleg van groene tuinen. Ook in de openbare ruimte probeert Westland zo veel mogelijk groen aan te leggen, zodat het water de grond in kan zakken.

Hovenier Siem Kruithof ziet de trend al weer ombuigen. Volgens hem is inmiddels juist een groene tuin de trend. Zelf weigert hij versteende tuinen aan te leggen, maar hij snapt de mensen wel: "Het is wel zo praktisch. Mensen hebben weinig ruimte en willen veel kwijt: fietsen, tuinmeubels, allerlei dingen, en geen vieze voeten in huis."

Oplossingen

Michiel Ferwerda heeft kleine kinderen en, op een paar plantenbakken na, ook enkel tegels in de tuin. Om toch een groen uitzicht te hebben vanaf de bank, heeft hij op de schuur een tuintje aangelegd, met lichte bakken, grond en planten met diverse hoogten. "Zo hoef ik niet naar het dak van de achterburen te kijken." Tegen de schuur staat een ladder die hij beklimt om de plantjes water te geven. Hij heeft ook een bewateringsysteem aangelegd, voor als hij zelf op vakantie is, zodat de huisoppassers niet het dak op hoeven.

De eerste bewoner van De Linge in Naaldwijk heeft net weer een stukje tuin verkocht. De meeste nieuwbouwhuizen om haar heen, staan op het oude terrein van haar en haar man. Voor heeft zij het beton laten liggen, het grasland naast het huis heeft ze net verkocht en achter heeft zij nog groen en een terras. “Ik word ouder en het is veel werk. Maar eigenlijk vind ik het jammer dat niet meer mensen gras en een boompje in hun tuin hebben”, aldus deze 'tuinminderaar'.

Wateroverlast

De wateroverlast neemt vooral toe doordat er meer hoosbuien zijn. Het water kan op de stenen nergens naartoe en dat leidt tot extra druk op het riool en op de sloten, die bij hevige regenval kunnen overlopen, ondanks dat het Hoogheemraadschap al veel heeft gedaan om dat te voorkomen. Zo zijn afgelopen jaren de sloten verbreed en gemalen, kanalen en pompen versterkt. "Maar dat het niet genoeg is, hebben we gezien in Limburg", zegt Koop. Daarom roept zij iedereen op om te investeren in groene schoolpleinen, zoals bij de Regenboog in Naaldwijk, en in groene tuinen. Wie hulp nodig heeft, kan voor inspiratie kijken op klimaatkrachtig.nl.

Overigens leiden de stenen tuinen en de mogelijke wateroverlast nog niet tot hogere kosten. De gemeente laat weten dat het riool het nog aan kan en volgens Koop is het Hoogheemraadschap ook niet van plan de kosten van de verbreding van sloten, versterken van de gemalen en andere maatregelen door te berekenen aan de belastingbetalers.