Archief
WOS

WOS

Protest tegen mogelijk wifi-tellen

De gemeente Maassluis overweegt bezoekers aan het centrum te gaan tellen met wifi-signalen. Uit protest heeft inwoner Jerry Hopper een applicatie ontwikkeld die het tellen uitzet.

Op zijn balkon hangt een sensor met een verbinding naar de server die het mac-adres van alle passanten afmeldt voor het volgen. Die persoon is daarmee niet meer te volgen. Hij heeft een half miljoen mensen afgemeld.

Als wifi is ingeschakeld, zoekt een telefoon steeds naar een signaal van een toegangspunt om mee te verbinden en is daarmee te volgen. Voor het volgen of tellen pakt de volgapparatuur een code uit je telefoon, het zogenoemde mac-adres. Dat is volgens Hopper een herleidbaar gegeven en dat mag niemand zonder toestemming bewaren. Daarom zet hij de optie uit via zijn sensor en de server.

iPhones en android-telefoons zijn zo ingericht dat ze bij hun zoektocht steeds wisselende mac-adressen gebruiken als ze niet zijn aangesloten op een wifi-netwerk. Het ongevraagd uitzetten van de tracking mag ook niet, maar is net als het volgen van korte duur, omdat de meeste telefoons net buiten bereik van Hopper’s apparaat alweer van adres zijn veranderd.

Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat wifi-tracking in de meeste gevallen niet mag. De autoriteit heeft de gemeente Enschede beboet voor de inzet van wifitracking. De autoriteit kan niet oordelen over een specifieke zaak, zonder onderzoek naar die zaak gedaan te hebben, dus wil het niet ingaan op of wat Hopper doet, mag volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

"Feit is wel dat deze bezorgde burger een heel belangrijk onderwerp aankaart: namelijk dat het volgen van mensen niet normaal is en dat de AVG mensen daartegen beschermt", stelt een woordvoerder van de autoriteit. Hij raadt gemeenten die van plan zijn via wifi-signalen mensen te tellen, daar heel goed over na te denken. "Wij adviseren ze om het boetebesluit van de Autoriteit Persoonsgegevens over wifi-tracking in Enschede zorgvuldig te bestuderen en hun eigen situatie ernaast te houden", aldus de woordvoerder.

Protest

Hopper heeft de sensor op zijn balkon geplaatst uit protest tegen wifi-tellen, omdat het niet mag, maar volgens hem wel gebeurt. “Veel mensen weten dat niet eens. Bij het aanbieden van gratis wifi gebeurt bijna hetzelfde, maar wordt gevraagd of je akkoord gaat met de voorwaarden waar het gebruik van het mac-adres in staat. Wie op akkoord drukt, geeft toestemming om mac-adres te geven”, aldus Hopper, die overigens voor nu gestopt is met het afmelden.

De gemeente Maassluis laat weten dat ze in gesprek is met andere gemeenten over het mogelijke invoeren van wifi-tellen. Mochten zij het gaan invoeren, dan zal Hopper de mac-adressen weer gaan afmelden.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis