Archief
RTV Drenthe

Verhalen en foto's van luchtwachttoren Monster gezocht

Weet jij meer over de luchtwachttoren die van 1954 tot 1963 in de duinen van Monster en Ter Heijde heeft gestaan? Dan is schrijfster Sandra van Lochem op zoek naar jou.

De schrijfster is bezig met een boek over luchtwachttorens in Nederland en wil ook aandacht besteden aan de toren van Westland.

Sandra van Lochem stuitte jaren geleden bij toeval op een luchtwachttoren. Tijdens een wandeling viel haar op dat de toren lager was dan de bomen eromheen. Het bleek om een luchtwachttoren te gaan. Haar interesse was gewekt. De historisch geograaf deed 25 jaar onderzoek en bundelt die kennis in het boek 'Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog', dat in het najaar uitkomt.

De militaire luchtwachttoren van Westland stond ter hoogte van het Schelpenpad en werd in de Koude Oorlog door vrijwilligers gebruikt. Met een kijker speurden luchtwachters het luchtruim af naar vijandelijke Russische vliegtuigen, die laag onder de radar verwacht werden.

Een aantal van dit soort torens bestaat nog steeds, zoals in het Drentse Schoonebeek. Van de 8,5 meter hoge toren in het duingebied van Westland is niets meer over. Daarom is de schrijfster niet alleen op zoek naar verhalen, maar ook naar foto's van het betonnen bouwwerk.

"Deze luchtwachttoren heeft toch zo'n 9 jaar prominent in het duinlandschap gestaan. Daar moeten foto's van zijn", vertelt Jan Buskes van het Historisch Archief Westland. Wie de schrijfster kan helpen, wordt gevraagd contact op te nemen met het Historisch Archief Westland. Zij sturen dan het materiaal of de contactgegevens door naar Sandra van Lochem.

Sandra vertelt bij Maarten in de Middag over haar boek