Archief
WOS

WOS

Toegang parkeerterrein Sonnehoeck onduidelijk

De eerste contouren van het parkeerterrein voor de historische druiventuin Sonnehoeck in Kwintsheul zijn zichtbaar.

Als het klaar is, kunnen bezoekers er komen via de tijdelijke ontsluiting voor bouwverkeer op de Wateringseweg. Maar het is nog volstrekt onduidelijk hoe dat moet als de bouwactiviteiten in deelgebied De Gouw van de Westlandse Zoom zijn afgerond.

Ontwikkelbedrijf OBWZ laat desgevraagd weten dat nog niet duidelijk is of de ontsluiting via de Wateringseweg "in de toekomst ook zo zal blijven". De gemeente Westland zegt op haar beurt, dat bekeken gaat worden "of de definitieve ontsluiting van de parkeerplaats eventueel nog verplaatst wordt". En de provincie Zuid-Holland, die toestemming moet geven voor een ontsluiting op de Wateringseweg (de provinciale N464), reageert daarover in gesprek te zijn met de gemeente en dat ze daarom nog niets kan zeggen.

Eén ding is wel duidelijk: de gemeente Westland sluit nadrukkelijk uit dat het parkeerterrein via de Gouwlaan zal worden ontsloten. In theorie zou dat namelijk kunnen via het gebied waar nu de kavels voor 31 vrijstaande villa’s bouwrijp worden gemaakt. Die worden via een aan te leggen brug over de Gantel (zie foto) aangesloten op de Gouwlaan, een laan waar de auto te gast is. De bewoners daar maakten tevergeefs bezwaar tegen de komst van de verkeersbrug. De gemeente oordeelde dat door het geringe aantal nieuwe woningen het verkeersaanbod op de Gouwlaan niet onacceptabel zal stijgen. Een (extra) parkeerplaats voor auto's en bussen zou dat beeld natuurlijk veranderen.

Fase 3B

Als de provincie vasthoudt aan de tijdelijkheid van in/uitrit voor het bouwverkeer, moet gekeken worden naar het laatste deel van het nieuwbouwproject langs de Wateringseweg richting Poeldijk. In de stukken bekend als De Gouw fase 3B, ook wel De Hak genoemd. Maar ook hier regeert de onduidelijkheid. Zo staat in het bestemmingsplan uit 2018, waarin de villawijk wordt geregeld: "De Gouw fase 3B, die niet gerealiseerd zal worden". Nu zegt OBWZ dat daar nog een plan voor moet worden uitgewerkt, maar ook dat het nog niet duidelijk is op welke termijn dat gebeurt.

Voor de ontsluiting van deze wijk zal hoe dan ook naar de provincie worden gekeken. Die weigerde destijds bij de bouw van de Heulse woonwijk De Ranken langs de N464 even verderop om verkeerstechnische redenen een ontsluiting op de provinciale weg. De wijk in en uit over de Gantel lijkt uitgesloten, omdat daar glastuinbouwbedrijven in de weg zitten. Maar bovendien krijgt direct tegenover de nieuwe wijk zo'n 24.000 m2 grond de bestemming 'natuur'.

Wel ligt er aan de zuidwestelijke rand van het plangebied de Laan Grootscholten. Die komt al uit op de N464, maar is eigenlijk een tuinderslaan. Een nieuwe wijkontsluiting op de N464 tussen de rotonde bij de Arckelweg en de stoplichten ter hoogte van De Ranken, waar de Haagse wijk De Uithof wordt ontsloten, zal gezien de voorgeschiedenis de nodige discussie opleveren. Als die er niet komt, zou het Hak-gebied wel eens onbebouwd moeten blijven en zou Sonnehoeck een parkeerterrein hebben, waar niemand kan komen. De vraag is of gemeente en provincie het zover willen laten komen.

WOS