Archief
WOS

Horeca vreest zomer door personeelstekort

Café's, restaurants, strandtenten, bijna allemaal hebben ze een bordje hangen met personeel gezocht.

Ronald van Gaalen van Koninklijke Horeca Westland noemt het een groot probleem. "De snackbar uit Maasdijk is een goed voorbeeld. Die heeft de deuren gesloten wegens een tekort aan personeel en doet alleen nog aan catering." Veel personeel is iets anders gaan doen toen de horeca moest sluiten vanwege coronamaatregelen. Het is moeilijk om ze weer terug te krijgen en de zomer komt eraan en dan is het extra druk. Hij schat dat van de 108 leden minstens de helft personeel zoekt.

Mirell in Naaldwijk heeft vooral problemen met het vinden van koks, zegt Theo Bos. "Maar dat was ook al voor corona zo. In de bediening hebben we gelukkig iedereen kunnen houden, maar nieuwe krachten vinden is een probleem." Hij zoekt nog vijf mensen om de drukke zomerperiode op te kunnen vangen.

Beachclub Royal in Hoek van Holland kan de druk nog net aan. Ze lopen nu met 20 man en de leiding draait mee in de bediening. Zij hebben iedereen moeten ontslaan toen ze dicht moesten, slechts een paar kwamen terug. Er staan nog veel vacatures open in de bediening, keuken en voor de afwas. Aan reacties geen gebrek, maar niet iedereen is geschikt voor de horeca. Slechts een op de tien sollicitanten is geschikt.

Datzelfde aantal noemt Roy van der Ree van Moments Beach in Ter Heijde. Hij heeft nog minstens vier mensen nodig om de gaten op te vullen. "We kunnen het nu net aan, maar iedereen maakt lange dagen en draait twee shifts mee. We hoeven nog niet dicht of een deel af te sluiten".

Bij Westlandse Banen komen regelmatig aanvragen binnen en zien ze ook online veel vacatures. Zelf hebben ze op dit moment 'slechts' zeven vacatures online staan, maar ook daar verwachten ze een toename aan vacatures als de zomer losbarst.