Archief
WOS

WOS

Medio 2022 start verbouwing gemeentekantoor Wateringen

Pas in de loop van volgend jaar zal begonnen kunnen worden met de verbouwing van het voormalige gemeentekantoor in Wateringen.

Vanwege de aanwezigheid van vleermuizen is het wachten op de ontheffing op de Wet Natuurbescherming door de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH). Wel kan eind september begonnen worden met enkele werkzaamheden in het pand zelf.

Dit heeft wethouder Gardien de gemeenteraad laten weten. In het kantoorgebouw moeten 26 appartementen komen en een ruimte met een maatschappelijke functie. Dat laatste was door de gemeente Westland bedongen bij de verkoop eind 2017. Ontwikkelaar New Lake won het toen van corporatie Wonen Wateringen.

Toen de ambtelijke organisatie nog in het gemeentekantoor was gehuisvest, had de gemeentelijk ecoloog al eens vleermuizen in de trappenhuizen waargenomen. New Lake stelde later vast dat de aanwezigheid van de beschermde dieren inderdaad niet kon worden uitgesloten en dus was een heel onderzoekstraject nodig. Vooruitlopend daarop zijn vorig najaar vleermuiskasten opgehangen, zo meldde wethouder Gardien in november.

Het voorgeschreven voorjaarsonderzoek is dit jaar op 25 mei uitgevoerd en heeft aangetoond dat er wel degelijk vleermuizen vanuit de gevel uitvliegen. Vervolgens moet een najaarsonderzoek worden gedaan. Als de resultaten daarvan bekend zijn, heeft de ODH nog ongeveer vijf maanden nodig om een beslissing te nemen over de gevraagde ontheffing.

New Lake moet daarop wachten voordat het de gevels kan openen. Wel wil de ontwikkelaar al beginnen met enkele werkzaamheden binnen het gebouw die wel zijn toegestaan, zoals het aanbrengen van een aantal schachten. De gemeente verwacht de benodigde vergunning (de brandcompartimentering verandert namelijk) deze zomer te kunnen afgeven. Die werkzaamheden hebben overigens geen invloed op de openbare ruimte of het aantal woningen.