Archief
archief WOS

archief WOS

Extra geld tegen vereenzaming Westlandse ouderen

Gemeente Westland krijgt geld van het Rijk voor de bestrijding van eenzaamheid onder ouderen.

Het RIVM becijferde (gegevens van maart dit jaar) dat 64 procent van de ouderen matig tot ernstig eenzaam is. In Westland lag dat percentage vóór de crisis volgens de gemeente op 44 procent (cijfers 2019). De Rijksoverheid heeft 36,5 miljoen euro uitgetrokken voor het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen. Voor Westland betekent dat een bedrag van 225.118 euro.

Dit geld is bedoeld voor bijvoorbeeld extra contact met ouderen, ondersteuning bij boodschappen of hulpvragen, meer ontmoetingen - ook in activiteitenvorm - en bijvoorbeeld alternatieve dagbesteding of deelname aan culturele activiteiten.

Bestaande en nieuwe initiatieven tegen eenzaamheid

Het college van B en W kiest ervoor om zowel bestaande initiatieven extra te ondersteunen als nieuwe initiatieven mogelijk te maken. Voor de nieuwe initiatieven is een subsidieregeling opgesteld. Doel hiervan is het creëren van een tijdelijk en aanvullend aanbod aan activiteiten in Westland voor senioren. Zo kunnen zij meedoen en blijven zij niet eenzaam in coronatijd. Voor deze regeling is in totaal maximaal 150.000 euro beschikbaar.

Naast de subsidieregeling voor nieuwe initiatieven, wil het college van B en W ook geld steken in de bestaande initiatieven van het project Eén Tegen Eenzaamheid Westland. Met het oog op de ver-wachte langetermijngevolgen van de coronacrisis, reserveert het gemeentebestuur 75.118 euro voor het versterken van de lokale aanpak om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland