Archief

Speciale plantenbakken langs nieuwe damwand

Waterplantjes gaan de nieuwe damwand langs de Gaag in Schipluiden opfleuren en ze zijn ook goed voor het onderwaterleven.

Het Hoogheemraadschap van Delfland wil met de bakken onderwaterleven verbeteren. Een aannemer heeft de plantenpakken met 100 waterplanten in de damwand bij de Dorpsstraat geplaatst.

De bakken zijn speciaal voor de damwand ontworpen door ReefSystems. Jesse de Bont van ReefSystems: "Het is onderdeel van een proef in verschillende gemeenten. We willen kijken wat de invloed is van de omstandigheden op de planten en het ecosysteem. Hier is het rustig en staat de zon er mooi op, terwijl het bijvoorbeeld in Waddinxveen een stuk drukker is op het water."

De waterplanten trekken allerlei waterdiertjes en insecten aan waardoor de biodiversiteit verbetert. Bovendien kunnen vissen er eten vinden, schuilen en paren. Het kan dus goed zijn dat er in de toekomst meer vissen zijn in de Gaag.

Anja van Rijn van Hoogheemraadschap van Delfland: "We werken hier aan de kade zodat die weer veilig en op hoogte is en de omwonenden ook in de toekomst veilig zijn. De stalen damwand is een kaal object en daar komen nu plantenbakken aan. Dat is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar het ziet er ook leuker uit."

De planten in het bovenste deel van de bakken komen aan de oppervlakte. Als het goed is, kunnen ze ook in de winter overleven. Ook dat is onderdeel van de proef van ReefSystems.

De plantenbakken in Schipluiden blijven aan de damwand hangen, ongeacht de uitkomst van de proef.