Archief

Korevaart (Terebinth) kwaad op bestuur Adrianusparochie

Het bestuur van de rooms-katholieke Sint Adrianusparochie in Naaldwijk ligt onder vuur van de stichting Terebinth.

Die voorvechter voor het behoud van begraafplaatsen en grafmonumenten ('funerair erfgoed') spreekt schande van een rapport dat in opdracht van het parochiebestuur is opgesteld. De conclusie in dat rapport is dat het kerkhof aan de Dijkweg in Naaldwijk niet de status van gemeentelijk monument verdient.

"De afgelopen dagen heb ik het rapport zorgvuldig doorgelezen; ik weet helaas precies wat er in dat tegenrapport staat. Voor wie er aandacht aan besteedt, is het zo doorzichtig als wat: ruimers tot funeraire deskundigen promoveren...", stelt Korrie Korevaart van Terebinth.

Zij wijst er verder op, dat ruim duizend mensen – onder wie veel parochianen – de petitie voor het behoud van het kerkhof hebben ondertekend. Het parochiebestuur spreekt volgens Korevaart onwaarheid: het tegenrapport is niet geschreven door 'twee onafhankelijke funeraire deskundigen', maar door een bureau dat adviseert op het gebied van ruimen en herinrichten van begraafplaatsen. Volgens haar laten de auteurs in het begin van het rapport blijken, dat ze tegen betaling de mening van het parochiebestuur verkondigen.

Het parochiebestuur stelde maandag: "De ontstane commotie door een kleine groep met ook niet-parochianen die de begraafplaats wil behouden, doet geen recht aan het respectvol omgaan met rouw en rust."
Korevaart zegt in haar reactie: "Het parochiebestuur wil het kerkhof ruimen, wil van zijn parochianen en zijn geschiedenis af. Is dat wel respectvol?"