Archief
WOS

WOS

Charlotte (24) wil naar de maan en verder

Charlotte Pouwels uit De Lier heeft één grote droom: astronaut worden.

En die droom zou binnenkort zomaar wel eens werkelijkheid kunnen worden. Vanaf 31 maart komt er namelijk weer een vacature open van de European Space Agency (ESA). Die zoeken zes astronauten. En Charlotte gaat solliciteren.

"Vroeger werd ik wel raar aangekeken als ik zei dat ik astronaut wilde worden", vertelt ze. "Daarom ben ik bijna een hele andere richting opgegaan, namelijk dans. Maar door mijn vader heb ik er uiteindelijk toch voor gekozen om iets met m'n hersenen te doen." De passie en nieuwsgierigheid voor de ruimte komt trouwens ook van haar vader. "Ik heb héél veel Star Trek gekeken met m'n vader."

De Lierse is al druk aan het bouwen aan een loopbaan in de ruimtevaartsector. Ze is nu analoog-astronaut. "Je traint op verschillende extreme plekken op aarde, vulkanische gebieden vooral waar de luchtdruk heel laag is. Je traint hoe het is om op de maan of op mars te leven." Verder werkt ze bij Airbus en doet ze aan duiken en klimmen, want ook extreme sporten staan goed op je cv als astronaut. En op haar reizen gaat natuurlijk ook altijd de telescoop mee, want De Lier is geen topplek om sterren te kijken. "Ik snap dat de kassen hun werk moeten doen, maar die lichtvervuiling is niet ideaal. Sterrenkijken doe ik wel in het buitenland."

De ruimteorganisatie moedigt dit jaar vooral vrouwen en mensen met een lichamelijke beperking aan om te solliciteren. "Ze willen kijken of ruimtevaart voor iedereen beschikbaar kan zijn. Als je in de ruimte zweeft, hoef je bijvoorbeeld niet te rennen, dus als je maar één been hebt is dat niet zo erg." Verder zien ze dat zich nog steeds weinig vrouwen aanmelden. "De ratio vrouwen is erg laag en dat willen ze gewoon omhoog hebben."

En als het niet lukt? "Dan ga ik gewoon verder met wat ik nu doe. Werken in de ruimtevaart, meer onderzoeken, meer bekijken én hopen dat er over tien jaar nog een opening is."