Archief

Rutte: avondklok gaat per woensdag 31 maart om 22.00 uur in

Zoals reeds enkele dagen 'rondzong', gaat de avondklok vanaf volgende week woensdag een uur later in.

Minister-president Rutte heeft vanavond laten weten, dat vanaf 31 maart iedereen tussen 22.00 uur 's avonds en 04.30 uur 's ochtends binnen moet blijven. Winkels die vooral levensmiddelen verkopen, mogen dan open zijn tot 21.45 uur. Dit geldt ook voor afhaallocaties van eet- en drinkgelegenheden.

Alle andere maatregelen ter beteugeling van het coronavirus blijven voorlopig onverkort van kracht. Het aantal besmettingen met dat virus blijft op een te hoog niveau, aldus Rutte. Op 13 april is er een volgende persconferentie, waarin wordt gezegd wat er na 20 april mogelijk is. Als de cijfers eerder een positief beeld laten zien, dan kan een maatregel ook eerder worden aangepast. Als de cijfers tegenvallen, kan een maatregel eerder worden aangescherpt.

Het reisadvies wordt verlengd tot en met 15 mei. Dit betekent: blijf in Nederland. Reis niet naar het buitenland tot en met 15 mei, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Dit geldt dus ook voor de meivakantie.
In april start het kabinet samen met de reis- en vervoerssector met proefreizen naar het buitenland. Die geven inzicht hoe we straks weer veilig en verantwoord op vakantie kunnen naar andere landen.

Zelftesten
De verwachting is dat er vanaf midden april corona-zelftesten beschikbaar zijn. In het onderwijs kan daarmee risicogericht en preventief getest worden. Het kabinet wil dat studenten in het hoger onderwijs zo snel mogelijk weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april. Dat kan dan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten en als de onderwijsinstellingen de studenten een zelftest kunnen aanbieden.

Toegangstesten
Op andere plaatsen zal het gebruik van toegangstesten meer mogelijk kunnen maken. Voordat een evenement of activiteit begint, moet dan een test gedaan zijn. Bij een negatieve uitslag krijgt iemand toegang. Deze kan getoond worden via een app. Op voorwaarde dat de corona-cijfers dit toelaten, worden de komende periode proeven gedaan bij bijvoorbeeld kleinschalige evenementen en activiteiten.