Archief
Signbiblio

Signbiblio

Plannen voor voedselbos in Maasland

Als het aan initiatiefnemers Kees van der Vaart en Annelies Lapré ligt, komt er in Maasland een voedselbos.

Een voedselbos is een door mensen gecreëerd bos met een extreem hoog aantal eetbare soorten bomen en planten. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan noten, appels en bramen. "Dat zijn de bekende dingen, maar ook de wilde berenklauw is hartstikke lekker", weet Van der Vaart. "De jonge scheuten van een linde zijn goed te eten. Je kunt ook kijken naar andere delen van de wereld met hetzelfde klimaat als hier en daar dingen vandaan halen: nashiperen uit Azië, olijfwilgen, kiwi's."

De initiatiefnemers hebben al een plek op het oog. Aan het Doelpad, achter de sportvelden, bevindt zich een stuk van zo'n 2 hectare bos dat er enigszins verwaarloosd uitziet. "Er is daar sprake geweest van essentaksterfte, dus er zijn daar bomen doodgegaan. De goede bomen willen we daar behouden, daar tussendoor willen we eetbare dingen planten."

Van der Vaart en Lapré zijn in overleg met Staatsbosbeheer en hopen binnenkort een overeenkomst te kunnen tekenen. Daarna moeten de plannen nog verder worden uitgewerkt. "Ik hoop dat we in het najaar kunnen beginnen met planten." Vervolgens kan het nog een aantal jaar duren voordat er ook daadwerkelijk van de planten kan worden gegeten.

Het is overigens de bedoeling dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een tijdsbesteding krijgen in het voedselbos. Daarnaast zijn er plannen voor volkstuintjes voor mensen met een uitkering. Mogelijk worden de etenswaren ook aangeboden aan streekrestaurants.


Beluister het gesprek met Kees van der Vaart:

Google Streetview