Archief
WOS

WOS

Westland: 5 procent van briefstemmen ongeldig

Ook in de gemeente Westland zijn door inwoners fouten gemaakt bij het aanleveren van hun briefstem.

Van de tot nu toe ruim 1.150 gecontroleerde briefstemmen in Westland, blijken er dinsdagochtend 62 ongeldig. Dat komt neer op ruim 5 procent. Landelijk ligt dit tussen de 7 en 8 procent.

Briefstemmen is dit jaar nieuw en is gericht op 70-plussers. Senioren stoppen daarbij het grote ingevulde stembiljet in een aparte envelop en die stuur je, samen met de stempas, in een retourenvelop naar de gemeente. Al gaat dat niet altijd goed. Zo worden soms het briefstembiljet én de stempas in dezelfde envelop op de post gedaan.

Tot gisteren werden deze uitgebrachte stemmen ongeldig verklaard, maar daar kwam minister Kajsa Ollongren vanmorgen op terug. Want als de stempas én het stembiljet in dezelfde envelop zitten, wordt nu eerst gecontroleerd of de stempas geldig is. Als dat zo is, kunnen de medewerkers het bijgevoegde stembiljet in de stembus doen zonder het in te zien of open te vouwen. Dan telt de stem nog mee.

Briefstemmen is in Westland populair, en gebeurt meer dan de gemeente had ingeschat. Van de ruim 15.000 Westlanders die hiervoor in aanmerking komen, hebben tot vanmorgen 6.500 inwoners van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Ruim 40 procent dus.

In Midden-Delfland kunnen deze verkiezingen 2.670 inwoners briefstemmen. Daarvan hebben 1.034 mensen gebruik gemaakt, omgerekend ruim 38 procent.

De WOS heeft ook de gemeente Maassluis om een reactie gevraagd.