Archief
WOS

WOS

Primeur voor Westland: klas met meervoudige gehandicapten in basisschool

Op basisschool De Kameleon in 's-Gravenzande wordt hard gewerkt om een 'Samen naar school'-klas in te richten voor meervoudig gehandicapte kinderen.

De kinderen komen uit 's-Gravenzande en sommigen hebben een broertje of zusje op dezelfde school zitten. Directeur Theo Molendijk is al geruime tijd bezig om zo'n klas te realiseren. Dit plan kent volgens hem alleen maar winnaars. De ouders moeten nu heel vroeg opstaan om eerst hun gehandicapte kind naar een school in Den Haag te krijgen en daarna hun andere kind in de eigen omgeving. Dit scheelt heel veel tijd.
De kinderen krijgen in Evelien van der Heijden een ervaren leerkracht. Zij is al eerder werkzaam geweest op De Kameleon, als intern begeleider. Daarna ging ze werken op een mytylschool.

Aanpassingen

De Kameleon hoeft nauwelijks aangepast te worden. Er zijn al toiletten voor gehandicapten en ook het speellokaal is makkelijk toegankelijk voor rolstoelers.
De ouders van de reguliere kinderen hebben enthousiast gereageerd op de 'combinatieklas'. Na een oproep kwamen zij allerlei speelgoed en knuffels brengen.
De kinderen komen in april eerst voor twee dagen per week. Dat heeft met allerlei regelingen te maken. De directeur hoopt dat er in de toekomst ook 'Samen naar school'-klassen komen in andere kernen in Westland.