Archief
WOS

WOS

Westland: geen kwijtschelding gemeentelijke belasting tijdens lockdown

Westlandse ondernemers die nu noodgedwongen dicht zijn, moeten de gemeentelijke belasting gewoon betalen.

Ook krijgen ze die niet terug, als ze al betaald hebben. Volgens wethouder Ben van der Stee is het niet mogelijk om de gemeentelijke belastingen voor een korte periode kwijt te schelden. Wel kunnen op individuele basis betalingsregelingen worden aangeboden. Het college wil deze lijn en dit maatwerk continueren.

Van der Stee schrijft dit in antwoord op vragen van de VVD-fractie. De liberalen vinden het teruggeven van belastingen aan ondernemers in het midden- en kleinbedrijf voor de periode dat winkels gedurende de lockdown gesloten zijn, het overwegen waard. Het zou een enorm verlies zijn, niet alleen voor de ondernemers zelf maar ook voor de dorpscentra, als bedrijven door deze crisis failliet gaan en er daardoor veel meer leegstand in de kernen ontstaat, aldus de VVD.

De wethouder schrijft sowieso het door de VVD-fractie gevraagde inzicht in de bedragen die de ondernemers tijdens de lockdown moeten afdragen, niet te kunnen geven. De belastingen, maar ook de BIZ-heffing die ondernemers soms moeten betalen, is afhankelijk van de WOZ-waarde van het pand waarin ze zitten en of ze eigenaar of huurder zijn. "In de belastingadministratie van de gemeente wordt een dergelijke verfijning van soort objecten niet geregistreerd", aldus Van de Stee.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland