Archief
WOS

Woensdag stemmen op een regiogenoot? Dat kan!

Woensdag zijn de Tweede Kamerverkiezingen. En er staan ook dit jaar weer een aantal regiogenoten op de kieslijst.

Deze week ging de WOS in gesprek met drie jonge politici uit onze regio. Wie zijn ze en welke politieke onderwerpen staan er op hun agenda?

Jantine Zwinkels, #26 CDA

Jantine Zwinkels is dertig jaar en komt oorspronkelijk uit Monster. Daar heeft ze tot haar twintigste gewoond. "Ik ben hier opgegroeid, ik heb hier gesport in het eerste team bij Quintus Handbal en ik heb veel baantjes gehad, ook in de kas", vertelt ze. Nu woont ze in Utrecht, waar ze in de gemeenteraad zit. "Maar ik voel me eigenlijk best wel een Westlandse."

Wie Zwinkels niet kent van de handbal heeft misschien wel eens gehoord van haar moeder Karin Zwinkels, oud-wethouder van Westland. Maar thuis is niet waar de politieke vlam is gaan branden. "Ik heb bestuurskunde gestudeerd. Daar ging het heel sterk over het openbaar bestuur en dat vond ik heel erg boeiend. Eigenlijk ben ik daardoor ook in de politiek gerold." Bij haar moeder zag ze ook wel dat politiek soms best hard kan zijn. "Politiek wordt soms heel persoonlijk gemaakt en dat vind ik heftig om te zien. Tegelijkertijd denk ik bij mezelf: ik kan wel aan de zijlijn blijven staan, maar als iedereen dat doet, heeft dat ook geen zin."

Als Zwinkels in de Tweede Kamer komt, wil ze zich vooral inzetten voor duurzaamheid, betaalbare woningen, sociale cohesie en de zichtbaarheid van de economische kracht van Westland.

Peter Valstar, #21 VVD

Klaas Dijkhoff noemde hem bij talkshow Jinek de slimste man van de VVD en van het Westland. "Maar dat klopt niet", lacht Valstar. Toch is het vertrouwen van de partij goed voor een 21ste plek op de kieslijst. Zoals de peilingen er nu uitzien, zou dat betekenen dat de 's-Gravenzander straks een zetel krijgt. En als hij die krijgt, wil hij het liefste de portefeuille tuinbouw, of Defensie. "Of eigenlijk het liefste allebei. Ik heb de afgelopen vijf jaar bij Defensie gewerkt en dat is gewoon een fantastische organisatie", vindt hij.

Toch zal de nuchtere Westlander niet snel naar Den Haag verhuizen. "Al mijn voorvaders zijn in Naaldwijk of 's-Gravenzande geboren", vertelt de hobby-genealoog. "Dus ik hoef hier niet zo nodig weg."

En waarom Westlanders op hem moeten stemmen: "Ik denk dat we er als Westlanders allemaal een beetje dezelfde mentaliteit op nahouden, namelijk hard werken. Dat we ook willen dat het leven een beetje rechtvaardig is. En dan kun je maar bij één partij terecht en dat is de VVD. En hoe mooi is het dan dat je ook nog eens op een Westlander kan stemmen."

Iris Vrolijks, #27 PvdA

Ze is nog maar 22 en heeft al drie jaar ervaring als politica. Sinds haar 19e is Iris Vrolijks uit Maassluis gemeenteraadslid voor PvdA Maassluis. Nu staat ze als jongste kandidaat op de kieslijst van de partij. Vrolijks wil de jonge stem zijn in de Kamer. "Ik zag ontzettend veel problemen bij heel veel mensen van mijn leeftijd, de categorie twintigers. Ik denk dat we die alleen kunnen aanpakken, als jonge mensen zeggen: wij gaan dat voor jullie veranderen."

Net als bij Jantine Zwinkels is Iris niet de eerste in haar gezin die de politiek in is gegaan. Mariëtte Hamer, oud-PvdA politica, ging haar dochter voor. "Mijn moeder was politica in een tijd dat het nog niet normaal was dat vrouwen zo'n concrete rol in de politiek hadden. Ze werd ook veel aangesproken op hoe haar kleding eruitzag en dat soort dingen. Ze heeft mij altijd geleerd: reageer altijd met inhoud. Speel niet in op de opmerkingen dat je een vrouw bent, of in mijn geval dat ik jong ben, maar reageer met wat je kunt en wat je vindt."

Onderwerpen die Vrolijks aan het hart gaan, zijn betaalbare woningen, een goede stage en een hoger minimumloon. Maar ook wil ze een zekerder leven voor mensen die werken in de cultuursector. "Als je wilt dat jongeren een stem krijgen en dat er iemand met een Maassluise mentaliteit naar de Kamer gaat, dan moet je op mij stemmen."