Archief
WOS

Overal klinkt donderdag Radar Love

I've been drivin' all night, my hands wet on the wheel... Zing of neurie jij donderdag ook mee?

Zo'n beetje ieder radiostation in Nederland zal Radar Love van Golden Earring om kwart over vijf draaien. Gitarist en zanger George Kooijmans is dan namelijk jarig.

Het is een ode aan de band, nu er na zestig jaar muziekgeschiedenis een punt achter de Golden Earring is gezet. George Kooijmans is ernstig ziek, en dit betekent het einde van de Haagse formatie.

Renate Lipman raakt als klein meisje verknocht aan Golden Earring. De eigenaresse van een reisbureau in Wateringen was 14 toen zij haar eerste concert van Golden Earring meemaakte. Daar sloeg de vonk over, en die brandt nog steeds.

Gitaar

Via via mocht zij steeds vaker achter de schermen bij concerten meekijken, en bouwde een innige band op met de bandleden. Eind jaren negentig krijgt zij zanger Barry Hay zover om het jubileum van haar reisbureau aan het Plein mee te vieren. De foto van toen is nog steeds te zien in de zaak. En ook haar zoon Rio raakt een paar jaar geleden betoverd door de Haagse muziek. Hij wil van gitarist George weten welke gitaar geschikt is om mee te oefenen. Bij het eerstvolgende concert kwam Kooijmans met een gitaar, speciaal gekocht voor de kleine Lipman.

Tekst gaat verder onder de video.

In februari schudt muziekminnend Nederland op haar grondvesten, als blijkt dat George Kooymans lijdt aan de ingrijpende zenuw-spierziekte ALS. De band stopt, er komt geen afscheidsconcert. De grond zakt onder de voeten van ultrafan Renate weg. Ze kan en wil het niet geloven.

Carillon

Al snel ontstaat een landelijk initiatief om donderdag - op de verjaardag van George Kooymans - Radar Love af te spelen. Op de radio, bij mensen thuis, op televisie. Renate zit op dat moment in haar winkeltje in Wateringen en hoort aan de overkant van de straat het carillon van de Hervormde Kerk spelen. Ze belt meteen de beiaardier en jawel, ook hij speelt donderdag Radar Love. Net als tientallen andere collega's.

De WOS doet donderdag live verslag van de ode aan Golden Earring en George Kooymans. Rond 17.10 uur live op ons Facebookkanaal.

Eerbetoon door Westlandse bands

De Westlandse bands No Comment en Valium zijn ook in actie gekomen na het schokkende bericht over het abrupte stoppen van de iconische rockgroep uit het nabije Den Haag. Samen hebben zij op het strand bij Ter Heijde een eerbetoon aan de Earring opgenomen. De videoclip van hun uitvoering van 'Radar Love' draait nu al in de WOS ClipClub mee.

Wim Wurtz van de Hoekse coverband Square vertelt over hun unieke tribute concert