Archief
Rolf van Koppen/Mabel Böhms

ISW wil nieuw Vakcollege in Floragebied

Scholenkoepel ISW wil onder de noemer Vakcollege+ een nieuw schoolgebouw laten verrijzen in het Floragebied tegenover de bloemenveiling.

De koepel wil daar ISW Westland Vakcollege, ISW Westland Praktijkcollege, ISW onderneemt, WestlandHotspot Techniek en het netwerk van ISW-scholen samenbrengen in één gebouw. Daarvoor heeft regiodirecteur Geert Millekamp een plan bij de gemeente Westland ingediend.

Het Floragebied omvat een oppervlakte van 98 hectare tussen de Dijkweg en de Lange Broekweg dat grotendeels eigendom is van bloemenveiling Royal FloraHolland. Die wil kleiner gaan 'wonen' en daardoor komt er ruimte voor nieuwe ontwikkelingen beschikbaar.

Volgens Millekamp is het huidige gebouw van ISW Vakcollege aan de Hoge Woerd in Naaldwijk afgeschreven en aan vervanging toe. "Wat is er dan mooier dan op het Floragebied een nieuwe school te bouwen", zei hij in het WOS-radioprogramma Maarten in de Middag.

"Er gaat meer gebeuren in dat Floragebied, er komen start-ups en andere bedrijven en wij denken dat we daar vanuit het Vakcollege een goede bijdrage aan kunnen leveren. Het is heel goed om samen te werken, dus als wij bepaalde voorzieningen hebben, kunnen start-ups daar gebruik van maken. Of als wij een collegezaal hebben, kan het hbo of wo daar gebruik van maken." Bovendien zouden ISW-leerlingen sneller in contact kunnen komen met mogelijke stage-bedrijven. "Wij merken dat het een enorm verschil maakt als je weet waar je het voor doet. Als je vroeg kennis maakt met bedrijven, weet je ook wat je later als je aan het werk gaat zou kunnen gaan doen."

In juni wordt een besluit genomen over wat er gaat gebeuren met het Floragebied. Mocht een nieuwe school van ISW dan in de plannen passen, kan het gebouw er op z'n vroegst in 2024 staan.

Beluister het gesprek: