Archief
Lely

Lely

'Vestiging Lely in Zuidbuurt zorgt voor meer openheid en beleefbaarheid'

Een nieuwe vestiging van Lely in de Zuidbuurt in Maassluis zorgt voor meer openheid en beleefbaarheid van de polder.

Dat schrijft het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland in antwoord op vragen van de provinciale D66-fractie. De Midden Delfland Vereniging, die kritisch is over de voorgenomen vestiging, heeft dit eveneens te horen gekregen.

Agrotechbedrijf Lely moet de R&D-afdeling verplaatsen, om ruimte te maken voor woningbouwontwikkeling in de Dijkpolder. Het bedrijf heeft gekozen voor een locatie in de Zuidbuurt waar nu nog een aantal vervallen kassen staan, maar dat is wel in het Midden-Delflandgebied, door de provincie aangewezen als Bijzonder Provinciaal Landschap. Die status geeft het belang aan van het open en groen houden van het gebied.

De Midden Delfland Vereniging en enkele politieke partijen hebben zich dan ook kritisch uitgelaten over dit voornemen. De provincie was in eerste instantie ook terughoudend, maar is inmiddels een stuk positiever. "Met dit planinitiatief kunnen twee vliegen in één klap worden geslagen, de openheid en beleefbaarheid van de polder worden vergroot (door onder meer de sanering van 25.000 m2 glastuinbouw) terwijl tegelijkertijd ruimte wordt geboden voor een innovatieve economische ontwikkeling, die ook ten dienste staat van de agrarische sector", aldus het college. Er hoeft volgens de provincie ook niet worden gevreesd voor een precedentwerking, omdat elke nieuwe ontwikkeling afzonderlijk zal moeten worden getoetst.

Overigens werd eerder gesproken over een mogelijke ontsluiting via de Broekpolderweg, dwars door het groene landschap, maar die is na onderzoek niet geschikt bevonden.
Het plan moet overigens formeel in procedure worden gebracht.

Categorieen:
Nieuws Economie Maassluis