Archief
WOS

WOS

CDA Westland: Minder Europees aanbesteden

CDA Westland wil van het college van B en W weten of grote gemeentelijke projecten kunnen worden opgeknipt.

Op die manier zou het werk veel vaker aan lokale bedrijven kunnen worden gegund. Die vallen nu buiten de boot, omdat grote projecten Europees moeten worden aanbesteed. Op het gebied van Diensten en Leveringen gaat het om 214.000 euro (exclusief btw), op het gebied van Werken ligt de drempel voor Europees aanbesteden op 5.350.000 euro. Veelal wordt dat dan binnengehaald door bedrijven die elders in het land zijn gevestigd.

De fractie zegt voor dit probleem juist nu aandacht te willen vragen gezien de onzekere en moeilijke tijd waarin veel Westlandse ondernemers zich nu bevinden. Als voorbeeld wordt het onderhoud van de begraafplaatsen of het groenonderhoud in de dorpen genoemd. "Als dit per locatie of dorp wordt aanbesteed dan zijn de bedragen per project lager en hoeft er niet volgens de Europese
regelgeving worden geworven", aldus het CDA in schriftelijke vragen.

Dat de gemeente dan wellicht iets duurder uit is, neemt het CDA op de koop toe. "De doelstelling moet zijn om meer Westlandse ondernemers werkzaamheden te laten uitvoeren binnen onze gemeente. Er moet niet alleen gekeken worden naar de goedkoopste aanbieding maar ook naar geleverde prestaties in het verleden. Dan kan een iets duurder Westlands bedrijf zomaar veel beter zijn." Ook zou de CDA-fractie graag zien dat de gemeente bij aanbestedingen bevordert dat extra werk- of ervaringsplaatsen worden gecreëerd voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Zo kan de gemeente een extra stimulans geven om zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan betaald werk te helpen, aldus de christendemocraten.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland