Archief
Inloophuis Carma

Inloophuis Carma

'Oncologische zorg gaat gewoon door'

De meeste oncologische zorg in het afgelopen jaar is wel doorgegaan, zien instellingen in Westland.

De zorg staat onder zware druk door de aanhoudende grote toestroom van coronapatiënten. Dat heeft gevolgen voor de reguliere zorg. Ziekenhuizen zijn er al toe overgegaan operaties uit te stellen als dat kan. Geplande heupoperaties bijvoorbeeld zijn in het afgelopen jaar soms later uitgevoerd dan de bedoeling was. KWF Kankerbestrijding schrijft dat in coronatijd ook oncologische behandelingen worden uitgesteld, anders ingericht of later begonnen.

De meeste oncologische zorg voor Westlandse patiënten is doorgegaan, zien huisartsen in Westland. "Binnen de oncologie hoor ik wel terug dat mensen later komen dan wenselijk als zij klachten hebben,'' constateert huisarts Just Dupuis uit De Lier. Hij voegt daaraan toe dat het niet om enorme aantallen patiënten gaat.

Cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie laten voor het eerst in dertig jaar een daling van het aantal diagnoses zien, werd eerder deze maand bekend. KWF, de federatie voor kankerbestrijding, vindt het aannemelijk dat het aantal kankerpatiënten niet daadwerkelijk is afgenomen. De afname wordt volgens KWF veroorzaakt door uitstel of afstel van de gang naar de huisarts als patiënten symptomen hebben. Kankerorganisaties hebben patiënten opgeroepen met klachten naar de huisarts te blijven gaan.

Huisarts Dupuis heeft de indruk dat behandelingen niet lang worden uitgesteld als gevolg van Covid 19. Van zijn collega's hoort hij dat evenmin. De vrijwillige medewerkers van het Inloophuis Carma in Naaldwijk houden ook de vinger aan de pols bij Westlanders die met kanker worden geconfronteerd. Zij hebben hetzelfde beeld.
Het Inloophuis in Naaldwijk biedt ondersteuning aan doorgaans tweehonderd Westlanders. In het afgelopen jaar lag dat aantal lager als gevolg van de coronacrisis. Dat laat coördinator Mariska Bakker van het Inloophuis Carma desgevraagd weten.

Het inloophuis is door de tweede lockdown ook voor de tweede keer gesloten voor bezoek. Carma heeft in het afgelopen jaar hulp geboden aan zo'n honderdtwintig Westlanders, schat Bakker. Zij kunnen activiteiten zoals yoga online volgen. Fysiek waren een op een gesprekken en wandelingen in het Prinsenbos onmogelijk. "Na de tweede lockdown hebben we besloten de overstap te maken naar online lotgenotenbijeenkomsten via Zoom.'' Tot nog toe hebben de vrijwilligers telefonisch contact gehouden met de bezoekers van Carma. "Deze coronatijd is al eenzamer voor iedereen. Het is helemaal eenzaam als je het al moeilijk hebt'', zegt Bakker. Daarom zijn er sinds kort ook online groepsbijeenkomsten.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland