Archief

Bijzondere groente in de kas: Westlander teelt al twaalf jaar paksoi

Paprika, tomaten en komkommers uit de kas kennen we allemaal, maar wist je dat de Aziatische groente paksoi ook in Westland wordt geteeld?

Groentekweker Wim Valstar teelt al twaalf jaar paksoi in zijn kas in 's-Gravenzande. "Een kennis van mij teelde toen al paksoi, maar hij stopte ermee. Toen zei hij tegen mij: 'Dat is wat voor jou'", herinnert de teler zich. "Maar ik zag het eerst niet zo zitten, dus ik begon met één afdeling." De bijzondere groente beviel echter zo goed, dat de hele kas tegenwoordig 's winters volstaat met paksoi. Na het planten duurt het ongeveer drie maanden voordat Valstar de paksoi kan oogsten.

Paksoi komt oorspronkelijk uit zuidoost-Azië, maar wordt vrijwel overal op de wereld gegeten. "Je kunt het wokken of er een hartige taart van maken", weet Valstar. "Maar je kunt het ook in de stamppot verwerken. Behalve lekker is het hartstikke gezond."

Het telen van paksoi is niet heel arbeidsintensief. "Het vraagt weinig energie, vorstvrij houden is voldoende. En het is ook een droog product; in het begin heeft het veel water nodig, maar daarna niks meer. Ik teelde eerder sla en andijvie en dan werd het heel nat. Met de paksoi is het juist droog in de kas."

Valstar heeft inmiddels zijn pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar aan achter de geraniums zitten, denkt hij nog niet. "Ik had een half jaar geleden al met pensioen kunnen gaan, maar ik vind het allemaal nog zo leuk. Ik werk nog met veel plezier. Als ik gezond blijf, hoop ik nog een paar jaar door te kunnen gaan."

Eetlokaal

Valstar is een van telers die aan het woord komen in het nieuwe WOS-programma Eetlokaal. Daarin laat presentator Frank Heijneman zien wat voor groenten er in onze regio groeien. Die groenten neemt hij daarna mee naar restaurants in de streek, waar een kok met de producten aan de slag gaat. Naast paksoi wordt ook aandacht besteed aan radijs, sla, cress, aubergine, puntpaprika, tomaat en komkommer.

Eetlokaal is vanaf vrijdagavond 26 februari wekelijks te zien na het WOS Nieuws, dat om 19.00 uur begint. Het programma is ook terug te kijken via Uitzending Gemist.