Archief

Middelbare scholen voorbereid op heropening

Middelbare scholen hebben de details voor hun heropening klaar.

Scholengemeenschap ISW Hoogeland in Naaldwijk met achttienhonderd leerlingen heeft de puzzel ook gelegd.

Spannend vinden sommige docenten het wel, die eerste schooldag sinds de tweede lockdown. Maar maandag gaat het beginnen: leerlingen in het voortgezet onderwijs kunnen weer naar school fietsen. Afstand, minimaal rouleren binnen school en kleine groepen in de klas luidt het devies.

ISW Hoogeland had al een draaiboek klaarligen, maar wachtte nog op details van het kabinet. Nu zijn informatiebrieven naar ouders, leerlingen en docenten verstuurd, alles zit in kannen en kruiken. De school ontvangt vanaf maandagmorgen halve klassen. De helft die thuis zit, volgt de les online. In de middag wisselen de groepen. "Groep A die 's morgens op school heeft gezeten, volgt de les 's middags online. Groep B die in de ochtend online les heeft gevolgd, zit 's middags in de klas'', legt adjunctdirecteur Peet van der Knaap uit.

De school heeft ook een onderscheid aangebracht in de onderbouw en de bovenbouw. De klassen 1, 2 en 3 vormen de onderbouw. Deze blijven de hele ochtend of middag in de klas. De docenten rouleren. Het aantal bewegingen op de gang is op deze manier minimaal.

Bovenbouwgroepen wisselen wel van lokaal. Reden is dat deze leerlingen voor hun keuzevakken in clusters werken. De samenstelling van de klas verandert daardoor: "Voor de verplichte vakken zoals Nederlands en Engels vormen ze een groep. Daarbuiten volgt de een bijvoorbeeld wiskunde, de andere economie. Dus kan je niet de groep bij elkaar laten zitten.''

De scholen waarmee Hoogeland nauwe contacten heeft, passen deze methode ook toe zegt Van der Knaap. Daarmee geeft de adjunctdirecteur aan dat de aanpak van ISW Hoogeland breed wordt gedragen en zo veilig mogelijk is.

Toezicht

Op het schoolplein staan toezichthouders om leerlingen aanwijzingen te geven. Ook op de gangen in het schoolgebouw en in de aula wordt toezicht gehouden. De leerlingen moeten gewoon 1,5 meter afstand houden. "Op school is de afstand redelijk te regelen.'' Probleem kan ontstaan aan het einde van de lessen en bij het naar huis gaan. Ook de aankomst op school is een moment waarop veel leerlingen bij elkaar zijn. Dan zijn de toezichthouders er om de leerlingenstromen in goede banen te leiden.

Docenten

De docenten kijken er volgens van der Knaap naar uit de leerlingen weer in de klas onderwijs te kunnen geven. De afstand tussen docent en leerlingen is gewaarborgd. Een lijn markeert de plaats van de docent die niet rondloopt in de klas. Wanneer een leerlingen iets wil laten zien, blijft hij achter deze lijn. Van het hele docententeam zijn er volgens de adjunctdirecteur een of twee die vanuit huis online werken in verband met hun kwetsbaarheid. "De meeste docenten zijn heel blij dat de leerlingen weer naar school kunnen.''