Archief
Cleanupteam Westland

Kilo's zwerfafval opgeruimd in eerste Corona Cleanup Westland

Een achtkoppig Cleanup team Westland heeft in Wateringen dinsdag zo'n 22 kilo zwerfafval opgeruimd. In dat gewicht zijn de blikjes en flesjes niet eens meegeteld.

Mondkapjes, handschoentjes, plastic zakken, wikkels en snippers plastic of papier, kassabonnetjes, dopjes. In Wateringen lag langs vier routes voor een kleine 22 kilo aan dit soort zwerfafval. "Dat is veel,'' zegt Rob van Holstein. "Het gaat om heel licht materiaal. Als dat al bijna 22 kilo weegt, kan je wel nagaan hoeveel afval er overal ligt. De blikjes en flesjes zijn niet eens meegerekend.'' De vrijwillige schoonmakers hebben 53 blikjes en flesjes opgeruimd. Deze gaan naar de recycling.

Gewapend met vuilniszakken, beschermende handschoentjes en grijpers heeft het voltallige team van acht kappers van Roel van der Zwaan kappers zwerfafval opgeruimd. In vier koppels van twee verwijderden zij afval dat slingerde langs fietspaden, op kruisingen en op parkeerplaatsen. "We kennen de routes. Automobilisten gooien op kruisingen van alles uit hun autoraampje. Jeugd gooit op de doorgaande fietspaden van alles op de grond. En vrachtwagenchauffeurs laten op sommige parkeerplaatsen rommel zwerven'', aldus Van Holstein.

Cleanup Westland

Van Holstein is de initiatiefnemer van de schoonmaakactie Cleanup Westland. Dat initiatief is drie jaar geleden ontstaan naar aanleiding van de World Clean Up Day in 2018. De opruimactie waarvoor Van Holstein scholen en sportscholen in Westland benaderde, kreeg een vervolg in 2019. Toen de actie verder zou uitbreiden in 2020, kwam corona om de hoek kijken. Door de beperkende maatregelen, heeft Cleanup Westland in coronatijd nog nergens opgeruimd, zegt Van Holstein. "Dit is de eerste corona cleanup.''

Voor deze Corona Cleanup Westland benadert Van Holstein bedrijven in het hele Westland. "Scholen lenen zich hier niet voor en sportscholen zijn dicht.'' Daarnaast merkte hij dat veel werknemers in een dipje raakten door het vele thuiswerken. "Ik dacht: daar kunnen we iets tegen doen. Ik had wel eerder willen beginnen, maar door de coronamaatregelen, lukte het niet. Toen kregen we in de zomer versoepelingen en tegen de tijd dat het weer kon, kwam er weer een lockdown,'' verklaart hij de begindatum van 23 februari voor de actie.

Nu ziet Van Holstein dat het mes aan twee kanten snijdt: de werknemers zijn blij dat ze samen weer iets kunnen doen en de omgeving raakt opgeruimd.

De Corona Cleanup Westland loopt door tot 30 juni. Van Holstein hoopt dat eens per week een bedrijf, winkel of restaurant met zijn werknemers een cleanup wil uitvoeren. "Die doen we altijd in de buurt van het bedrijf. Als mensen zien hoeveel zwerfvuil er eigenlijk ligt, dan zetten ze stappen om er iets aan te doen en gaan ze anders om met bekertjes, zakjes, flessen en blikjes.''

Kapper Roel van der Zwaan vertelt hoe druk hij het volgende week gaat krijgen