Archief

Voortgezet onderwijs in startblokken voor heropening

De middelbare scholen staan klaar om volgende week weer open te gaan, maar wachten voor de definitieve aanpak nog op de details die het kabinet morgenavond gaat bekendmaken.

Naar alle waarschijnlijkheid kondigt het kabinet morgenavond aan dat leerlingen in het voortgezet onderwijs volgende week weer fysiek naar school kunnen. De middelbare scholieren hebben sinds halverwege december thuis online les gekregen.

De scholen zijn al voorbereid op de heropening. ISW Hoogeland bijvoorbeeld heeft alles in paraatheid gebracht om weer open te kunnen, laat adjunctdirecteur Peet van der Knaap desgevraagd weten. Brieven voor ouders liggen klaar om te worden verstuurd. De manier waarop de school straks gaat draaien, is ook helder. ISW Hoogeland wil in principe halve klassen naar school laten komen. Eindexamenklassen worden al op deze manier onderwezen. Elke klas wordt gesplitst in een groep A en een groep B. Per toerbeurt gaan die naar school. De groep die thuis zit, krijgt les via Teams. Op deze manier kan de school de 1,5 meter afstandsregeling de klas en in de gangen waarborgen, legt Van der Knaap uit. "In het begin van de eerste heropening werkten wij met eenderde klassen. Groepen werden in drie gesplitst. Maar een halve klas werkt praktischer.'' Ook over de indeling van de klassen is nagedacht. Tafels en stoelen waar leerlingen niet mogen zitten in verband met de afstand, zijn afgeplakt.

De school wacht nog tot na de persconferentie om de definitieve aanpak vast te stellen. "Wellicht zijn er wijziging in de roosters nodig,'' aldus Van der Knaap. "En er is bijvoorbeeld gezegd dat de klassen per dag naar school moeten. Maar wat betekent dat?'' De school wacht op meer duidelijkheid.