Archief

Weinig kans voor woonboten in Westland

De kans is klein dat woonboten de Westlandse woningnood gaan helpen oplossen.

Een initiatief voor een ligplaats in de Brede Lee in De Lier wordt door de Initiatieven Tafel Westland in elk geval als niet wenselijk beoordeeld. Dit laat wethouder Ben van der Stee van Volkshuisvesting de gemeenteraad weten. De Initiatieven Tafel Westland is in 2019 ingesteld om initiatieven op ruimtelijk gebied in het kader van de omgevingswet te beoordelen voordat er een beslissing wordt genomen. Van der Stee schrijft dat niet alleen het Lierse initiatief, maar ook de bredere context is bekeken.

De VVD wilde in januari een motie indienen in de gemeenteraad om woonboten als alternatief voor woningzoekenden mogelijk te maken. Weliswaar antwoordde Van der Stee die maand op eerdere VVD-vragen dat de prioriteit van het college wat betreft creatieve oplossingen momenteel bij realisatie van flexwonen en het vergroten van de sociale voorraad ligt, maar dat hij wel het Lierse initiatief wilde laten onderzoeken. Daarop werd de motie aangehouden.

Hij schrijft nu dat toestaan van een woonboot ervoor zorgt dat de ruimtelijke kwaliteit afneemt en het zicht op de Lee voor passanten minder wordt. Dat staat haaks op de uitgangspunten van de Omgevingsvisie. Eén woonboot met noodzakelijke nutsvoorzieningen zou nog wel gaan, maar dat zou een precedent scheppen in de Lee, maar ook op andere plekken in Westland. "Er ontstaat spanning tussen een individueel verzoek en het algemene belang van de ruimtelijke kwaliteit langs de Lee, het vergroenen van Westland en een robuust watersysteem. "

De wethouder wijst erop dat hier sprake is van een complex vraagstuk. Het gaat niet alleen om wonen, maar ook de kwaliteit van de buitenruimte, het beheer en onderhoud van water en groen en de belangen van de gebruikers van water en oever. Bovendien is de gemeente niet de enige eigenaar, ook het Hoogheemraadschap van Delfland speelt hierbij een rol. De woonboten komen op 29 maart in de raadscommissie MO weer aan de orde.

Categorieen:
Nieuws De Lier Westland