Archief
Steffie Taal

Steffie Taal

Schipluiden schittert in BBC News

De schaatskoorts die tot het weekeinde hevig rondwaarde in het hele land, heeft ook de aandacht getrokken van de Britse tv- zender BBC.

De secretaris van schaatsclub Vlietland in Schipluiden, Aad van Winden, is nu ook bekend in Engeland. Voor een reportage die BBC-reporter Anna Holligan recent maakte over het oer-Hollandse fenomeen Elfstedenkoorts, filmde zij op verschillende meren en vaarten. En zij was te gast op de ijsclub in Midden-Delfland.

Olympisch schaatskampioene Marianne Timmer legt uit wat de Elfstedentocht inhoudt. Zwartwitbeelden van de legendarische schaatstocht in Friesland uit 1963 passeren de revue. En ook Aad van Winden, secretaris van de schaatsclub Vlietland uit Schipluiden, verschijnt in de reportage. Enthousiast vertelt hij op de ijsclub dat hij 'De Tocht der Tochten' drie keer heeft gereden. Van Winden hoorde bij de groep die finishte in 1985, 1986 en in 1997, het laatste jaar waarin de monstertocht werd gereden. Het Verenigd Koninkrijk is daarvan nu ook op de hoogte.

De Britten hebben uitgebreid kennis kunnen maken met de Nederlandse schaatskoorts en met het altijd idyllische Schipluiden.