Archief
Westland Verstandig

Sierappelbomen Voswijckstraat Monster blijven

Burgemeester en wethouders van Westland hebben besloten de verleende kapvergunning voor tien sierappelbomen in de Monsterse Voswijckstraat in te trekken.

Dit besluit betekent na anderhalf jaar een voorlopig einde aan de 'sierappelsoap' die de bewoners van de straat verdeeld hield.

De gemeente Westland had de vergunning in het vorig voorjaar zelf aangevraagd. Bewoners hadden geklaagd over de overlast van vallende appeltjes in de zomer. Daarop kwamen buurtbewoners die de bomen juist willen behouden in actie. Zij verklaarden zich bereid de straat aan te vegen in de drie weken dat de vruchten vallen.

Omdat de gemeente gemengde signalen kreeg, is er onder de Voswijckstraatbewoners een enquête gehouden. "Die enquête is per abuis ook naar de drie huizen om de hoek gegaan waar de bomen niet staan", lichtte wethouder Leen Snijders onlangs toe in een commissievergadering. De stemmen van de huizen buiten de Voswijckstraat werden niet meegeteld. De uitkomst kwam op vijftien stemmen voor de kap, dertien tegen, een blanco en er was een niet-reagerende straatbewoner.

De fractie van GroenLinks vond de bomenkap onzin, omdat de bewoners al een oplossing hebben aangedragen, namelijk de straat schoonvegen. "Waarom prachtige, gezonde, volwassen bomen kappen, omdat ze drie weken in een jaar overlast geven?", vroeg fractievoorzitter Ulbe Spaans zich af.
De wethouder gaf aan dat het een lastige situatie is door het nagenoeg gelijke aantal voor- en tegenstanders. "Nadat de rooivergunning is verleend, kunnen belanghebbenden bezwaar maken. We zullen niet gelijk overgaan op kappen, maar de bezwaren zorgvuldig in overweging nemen", zo heeft de wethouder toegezegd.

De kapvergunning is nu ingetrokken.