Archief
Archief WOS

Sportieve 'ramp' voor schaatsers te elfder ure afgewend

Er komt een vaarverbod in de regio, waardoor de prille ijsvloer op de wateren, met name in Schipluiden, ongestoord kan aangroeien.

Directe dreiging voor gebroken ijs was de aankondiging van het Hoogheemraadschap van Delfland dat woensdagochtend vroeg een herstart zou zijn van de kadeverbetering in Schipluiden. Die zou tot vernieling leiden van de ijsvloer op een vitaal deel in de populaire schaatsroute tussen het Westland en Vlaardingen.

Ze stonden al snel op hun achterste benen bij ijsclub Vlietland in Schipluiden. "Wat een ramp voor dat mooie zwarte ijs wat zich juist nu, voor die ene week begint te vormen!", werd vol onbegrip en woede gesteld. Er werd alarm geslagen bij regionale en landelijke media en gisteravond om 21.47 uur werd om hulp geroepen op de eigen Facebookpagina.

Burgemeester Rodenburg
Kort na 22.00 uur ging het verzet in de hoogste versnelling. Burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland sprong ook in de bres en wendde zich tot de hoogste baas van het hoogheemraadschap. "Ik heb net contact gelegd met de dijkgraaf en hoor hopelijk straks beter nieuws. Want ijs breken kan nu echt niet!", berichtte Rodenburg rond 22.15 uur op de Facebookpagina van de ijsclub.

Het was amper kwart voor elf geweest of bij secretaris Aad van Winden van Vlietland kwam een geruststellende melding binnen. "Er wordt een vaarverbod ingesteld. Het hoogheemraadschap komt zo dadelijk met een persbericht", liet hij desgevraagd aan de WOS weten.

Tegen 23.15 uur liet burgemeester Rodenburg opnieuw van zich horen: "Er is dus overleg geweest met het Hoogheemraadschap van Delfland. Zojuist heb ik begrepen dat er een vaarverbod gaat gelden in Delfland. De kadewerkzaamheden liggen dan weer even stil, maar gezien de huidige omstandigheden zeker een verstandig besluit. Ik wens iedereen tot slot plezier op het ijs en doe allemaal voorzichtig en hou afstand natuurlijk!"

Aanvulling
Om 00.25 uur kwam de volgende reactie van het Hoogheemraadschap van Delfland: "Delfland doet er alles aan om de ijsgroei te bevorderen en schaatsplezier op een veilige manier te helpen mogelijk te maken. Delfland zet daar waar het kan gemalen en stuwen zo veel mogelijk uit. Voor alle regionale vaarten in ons gebied geldt vanaf woensdag 10 februari een vaarverbod. Zo helpen we de natuur een handje. Pas altijd op in de buurt van gemalen, ook al draaien ze niet! En houd uiteraard ook de geldende corona-maatregelen in de gaten. We wensen iedereen veel ijspret!"

Hieronder de publicatie die Vlietland om 21.47 uur op haar Facebookpagina plaatste: