Archief
archief WOS (2013)

'Ga zondag niet de weg op'

Koning Winter trekt dit weekend het land in met veel sneeuw en temperaturen tot ver onder nul.

Rijkswaterstaat en de ANWB raden automobilisten aan morgen hun reis uit te stellen. Het kan niet alleen glad worden door vorst en sneeuwval, ook ontstaan gevaarlijke situaties op de weg door zogenoemde sneeuwjacht. Het KNMI heeft daarom voor zondag code rood afgegeven.

Door de harde wind en opstuivende sneeuw kunnen op de weg sneeuwbanken ontstaan. Doordat er minder verkeer op de weg is vanwege de coronamaatregelen, wordt bovendien het strooizout op de weg niet goed ingereden en kan het glad worden. Wie wel de weg opgaat, moet de snelheid aanpassen, niet abrupt remmen of van rijstrook veranderen en rekening houden met een langere reistijd, zegt Rijkswaterstaat.

In onze regio wordt in de loop van de avond de eerste sneeuw verwacht. Morgen zal het de hele dag sneeuwen en zal het door de krachtige wind buiten aanvoelen als -12 graden. De verwachting is dat in de regio 10 tot 15 centimeter sneeuw valt. De KNMI-waarschuwing voor extreem weer gaat om middernacht in en duurt 24 uur. De waarschuwing geldt voor het hele land, behalve voor de noordelijke provincies, daar geldt code geel.

De komende week blijft het koud en komt de dagtemperatuur tot vrijdag niet meer boven nul uit, zo is de verwachting. In de nachten is kans op strenge vorst (temperaturen lager dan -10).

Sneeuwval maakt ook innovatief. Dat bewees de technische dienst van toenmalig verpleeghuis De Naaldhorst in 2013. Zij maakten van een scoootmobiel een sneeuwschuiver.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Naaldwijk