Archief
Signbiblio

Elke basisschool op eigen manier open

Basisscholen in Westland en Midden-Delfand bepalen zelf welke maatregelen zij treffen als zij vanaf maandag weer opengaan.

Dat zeggen de directeuren van de drie onderwijskoepels met scholen in Westland en Midden-Delfland. Alle scholen gaan open.

Henri Koele is de directeur van het Protestants Christelijke Primair Onderwijs Westland (PCPOW) met vijftien scholen en 4200 leerlingen.
De schooldirecteuren maken onderscheid tussen wettelijke regeles, aanwijzingen en adviezen legt Koele uit. Elke school houdt zich aan de wettelijke regels. Ook de noodzakelijke regels worden meest gevolgd. Basisregels zoals die vorig jaar golden, gaan straks weer gelden. Zo mogen ouders het schoolterrein niet op. De basisscholen zorgen er aan de hand van roosters voor dat de leerlingen in kleine groepjes naar binnen gaan. "Dat gebeurt in trapjes, om bijvoorbeeld de 5 minuten. Zo voorkom je een vol schoolplein,'' zegt Koele.

Verder moet een hele klas in quarantaine als een kind ziek is. Ouders moeten daarvoor een noodplan hebben, benadrukt de koepeldirecteur. De PCPOW scholen hebben geen noodopvang voor deze kinderen. Daarbij wijst Koele erop dat er wel tussenschoolse opvang is, maar geen buitenschoolse opvang.

Mondkapjes

Scholen zij vrij om de dringende adviezen wel of niet over te nemen. Zo bestaat het advies leerlingen van de groepen 7 en 8 mondkapjes op school te laten dragen. Scholen zij vrij om te bepalen of dit moet. Dat betekent dat de oudste leerlingen van de ene school wel en van de andere niet met mondkapjes op in de klas zitten. De openbare scholen gaan nog in overleg over onder meer het dragen van mondkapjes in de twee hoogste groepen. "De scholen zijn de heropening nu volop aan het voorbereiden. Zij doen dat aan de hand van het servicedocument van het ministerie,'' zegt Turan Yazir, directeur van het Openbaar Onderwijs Westland (OOW).

In het schooldirecteurenoverleg van het OOW dondermorgen, is besloten dat ook alle 1810 leerlingen van de tien basisscholen maandag weer naar school kunnen. Yazir zegt versteld te staan van het enthousiasme van de schooldirecteuren om de deuren weer te openen. "De drive is enorm.''

Zorgen zijn er ook. Een punt van zorg is de afstandsmaatregel. Want, hoe houden kinderen op de basisschool 1,5 meter afstand? Yazir zegt dat de scholen alles doen wat binnen de mogelijkheden ligt: "Natuurlijk houdt elke school zich aan de wettelijke maatregelen. Maar niet elke klas heeft de ruimte om 1,5 meter afstand te bewaren. Ook is de uitvoerbaarheid van die maatregel afhankelijk van de samenstelling van een klas,'' legt de directeur uit. De openstelling van de scholen moet wel organiseerbaar zijn, stelt hij. Yazir voegt eraan toe dat de scholen alles doen wat binnen de mogelijkheden ligt. "We hopen dat het lukt.''

De koepels houden rekening met alle mogelijke scenario's. Eind februari is er weer een persconferentie. "Het kan zo maar zijn dat de scholen in maart weer dicht moeten. We leven in een rare tijd.''

WSKO heeft niet gereageerd op vragen.