Archief
WOS

Ontmanteling laatste kas Honderdland: 'een oorlogsgebied met structuur'

Wie nog een glimp wil opvangen van het laatste warenhuis op Honderdland in Maasdijk, moet snel zijn.

Tussen nu en vier weken herinnert er niets meer aan de laatste kas op het bedrijventerrein. Force Greenhouse Demolition - een kassensloper uit Naaldwijk - heeft de 'eer' de tuin af te breken. Honderdland is volop in ontwikkeling, de tuin maakt ruimte voor een transportbedrijf.

In de kas aan de Oude Dijk werden plantjes voor aquariums gekweekt. De sloopwerkzaamheden duren daarom ook langer dan bij een 'normale' kas. Gemiddeld heeft de kassensloper een week nodig om 1 hectare warenhuis met de grond gelijk te maken. Deze kas is 2 hectare groot, maar het slopen kan wel een maand duren. In de grond zit namelijk veel beton, waar de plantjes in water werden gekweekt. Bovendien bestaat het bedrijf uit talloze afdelingen.

Bijna alles uit de kas wordt hergebruikt. Van het glas tot de verwarmingsbuizen en van de assimilatiebelichting tot het beton uit het middenpad. "Tachtig procent krijgt een nieuw leven", legt sloper Ron van der Helm uit. "Het beton bijvoorbeeld wordt gebroken tot repac, voor het realiseren van bouwwegen."

Militaire operatie

Het slopen van kassen is Ron met de paplepel ingegoten. De in Kwintsheul geboren spierenkast is nog maar 14 jaar oud, als hij zijn eerste sloopwerkzaamheden verricht. Inmiddels is hij 38, en geeft hij leiding aan een legertje slopers, voornamelijk uit Polen en Bulgarije.

Ron heeft het over een legeroperatie, als hem gevraagd wordt naar het sloopwerk. "Wij kunnen ons meten met militairen. Ik zie het als een oorlogsgebied met structuur."