Archief
WOS

Maaslandse buurtpreventie waarschuwt voor nepbrieven

De buurtpreventie in Maasland waarschuwt voor nepbrieven die zogenaamd van de Rabobank afkomstig zijn.

Op verschillende adressen in Maasland zijn afgelopen vrijdag nepbrieven bezorgd. De ontvangers lezen dat zij een nummer moeten bellen, omdat hun pinpas aan vervanging toe zou zijn. Vervolgens wordt een afspraak gemaakt met het slachtoffer. Die krijgt thuis een zogenaamde bankmedewerker over de vloer die de 'verouderde' pinpas komt ophalen.

Volgens Simon Poot van de buurtpreventie in Maasland kiezen de oplichters de slachtoffers zorgvuldig uit. "De brieven worden voornamelijk bezorgd bij oudere mensen. Er zijn een stuk of dertig WhatsApp-groepen. In een van die groepen kregen we de melding van de nepbrieven. Hierdoor konden we mensen waarschuwen op bijvoorbeeld Facebook."

De Maaslandse buurtpreventie heeft in samenwerking met de politie de oplichters in de val gelokt. "De politie heeft het telefoonnummer op de brief gebeld en heeft bij mensen thuis gewacht. Een dame kwam netjes de pas ophalen. Zij kon gelijk worden gepakt. De politie zag op dat moment een zwarte auto wegrijden en is daar achteraan gereden. Zij hebben vervolgens nog twee personen aangehouden", zegt Poot.

Afgelopen november werden ook nepbrieven in Maasland bezorgd. De buurtpreventie waarschuwt mensen hier vooral niet in te trappen. "Rabobank of een andere bank zal nooit om je pincode vragen of langskomen om je bankpas op te halen." Wie iets heeft gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie. "Zie je mensen lopen met brieven en vertrouw je het niet? Bel dan 112. Heb je een nepbrief ontvangen? Bel dan 0900 8844. Maar je kan ook altijd de buurtpreventie op de website of Facebook benaderen", aldus Poot.

Categorieen:
Nieuws 112 Maasland