Archief
Archieffoto

Archieffoto

Lockdown verlengd tot 2 maart, winkels kunnen afhaalpunt openen

De huidige lockdown wordt nog tot zeker 2 maart verlengd. Wel zijn er enkele kleine versoepelingen aangekondigd.

Zo mogen niet-essentiële winkels vanaf volgende week woensdag buiten een afhaalpunt starten. Dat betekent dat mensen vooraf online of telefonisch - minimaal vier uur van tevoren - moeten aangeven welke spullen ze willen. Die mogen ze dan vervolgens in een bepaald tijdslot afhalen. Dat hebben premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge vanavond bekendgemaakt.

Daarnaast gaan basisscholen en kinderdagverblijven vanaf maandag weer open. Jonge kinderen spelen namelijk een zeer kleine rol in de verspreiding van het virus, ook bij de Britse variant. Er wordt wel intensiever getest en zodra één leerling positief blijkt te zijn, moet de hele klas of groep - inclusief docent - in quarantaine. Op dag vijf moet iedereen zich laten testen.

Er is ook gesproken over de avondklok, die sinds 23 januari van kracht is. De effecten daarvan zijn nu nog niet duidelijk. De avondklok eindigt nu in de vroege ochtend van 10 februari, eind deze week beslist het kabinet of dat zo blijft of dat er moet worden verlengd. Het Outbreak Management Team is om een advies gevraagd.

Dat de lockdown ondanks de dalende besmettings- en ziekenhuiscijfers wordt verlengd, heeft met name te maken met de opruk van de Britse coronavariant, die anderhalf keer besmettelijker is dan de 'normale' variant. Tweederde van alle besmettingen komt van de Britse variant, het zogenoemde R-getal lag bij de laatste meting op 1,3. Doorrekeningen wijzen op een 'onvermijdelijke' derde golf door deze Britse variant.

Wat er met de maatregelen gebeurt na 2 maart, wordt duidelijk in een nieuwe persconferentie op 23 februari. Dan wordt ook onder andere gesproken over de mogelijke heropening van middelbare scholen.