Archief
WOS

WOS

Pas in 2023 uitbreiding verpleegbedden in Westland

Het duurt nog tot ver in 2023 voordat er in Westland extra bedden zijn voor mensen die uit het ziekenhuis komen, maar nog enige zorg nodig hebben.

Dat heeft het college van B en W in de gemeenteraad laten weten. Op de plek van het voormalige verpleeghuis De Naaldhorst in Naaldwijk moet een nieuw zorgcomplex komen. Het is de bedoeling dat er onder meer verpleeghuisbedden (intramurale zorg) komen, evenals ruimte voor geestelijke gezondheidszorg en (psychiatrische) revalidatie. In Westland is nu geen bed te vinden voor mensen die revalidatie nodig hebben, maar nog niet thuis kunnen wonen. Zij moeten uitwijken naar Delft, Den Haag of zelfs Rotterdam. Voor hen wil zorginstelling Pieter van Foreest zo snel mogelijk beginnen met de realisatie van 120 verpleegbedden.

Omdat de nood zo hoog is met maandenlange wachtlijsten, liet zorgwethouder Piet Vreugdenhil vorig jaar oktober weten wel oren te hebben naar die splitsing van de plannen voor het gebied rondom de Naaldhorst. Er zou dan ook niet gewacht moeten worden op de uitwerking van de hele gebiedsvisie met een programma van wonen, zorg en maatschappelijke functies zoals de gemeente eerder wilde. In een commissievergadering zei Vreugdenhil dat wat hem betreft eind 2021 het bouwbord langs de Middel Broekweg zou moeten staan.

Dat lijkt er evenwel niet in te zitten, ondanks het feit dat de splitsing van de plannen groen licht heeft gekregen. De gemeente verwacht na de zomer met de sloop van de oude Naaldhorst te beginnen. Conform de planning van Pieter van Foreest wordt de vergunning voor de nieuwbouw in september 2021 ingediend, aldus het college. "Er wordt verwacht begin 2022 een omgevingsvergunning te kunnen verlenen. Realisatie zal dan in 2023 plaatsvinden."

Deze tijdlijn is de fractie van ChristenUnie-SGP in het verkeerde keelgat geschoten. "Gezien de urgentie verbaast dit ons. Zeker gezien de eerder uitgesproken verwachting van het college dat de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek ertoe kunnen leiden dat eind 2021/begin 2022 kan worden gestart met bouwen", aldus de fractie in schriftelijke vragen. De fractie vraagt het college alles in het werk te stellen om eerder met nieuwbouw te beginnen, gezien de urgentie aan verpleeghuisbedden.