Archief
112 Maassluis

Schadebedrag jaarwisseling in Westland gehalveerd

Tijdens de afgelopen jaarwisseling is in Westland voor een totaalbedrag van 26.542,50 euro aan schade veroorzaakt aan de openbare ruimte.

Vorig jaar ging het om 58.451 euro aan schade aan gemeentelijke eigendommen. Daarmee is het schadebedrag meer dan gehalveerd.

Tijdens oud en nieuw gold een vuurwerkverbod en in verband met corona werden mensen opgeroepen maximaal twee personen thuis te ontvangen. "De inwoners van Westland hebben zich voor het overgrote deel goed gehouden aan de corona-maatregelen en het tijdelijke vuurwerkverbod en hebben hun verantwoordelijkheid genomen", schrijft het college van B en W.

Daarmee was het over het algemeen genomen ook een stuk rustiger op straat. "Wel heeft een groep mensen in Maasdijk (Tuindersweg) en Monster (Golfslag/Slangekruid) flinke overlast veroorzaakt."

Preventieve en reinigingswerkzaamheden

Behalve het schadebedrag heeft de gemeente bijna 120.000 euro moeten uitgeven aan preventieve en reinigingswerkzaamheden. Dat is meer dan vorig jaar, omdat de schade aan lichtmasten zo'n 10.000 euro hoger is uitgevallen. De schade aan kolken (rioolputten) is nog niet meegerekend, omdat die later in het jaar duidelijk wordt. Totaal denkt de gemeente uiteindelijk bijna 300.000 euro kwijt te zijn.

De gemeente heeft ook nog andere kosten gemaakt om tot een rustige jaarwisseling te komen. Zo zijn er voor 8.893,50 euro 300 tickets voor online escaperooms ingekocht. Die zijn allemaal gebruikt. Hoeveel Westlanders daaraan hebben meegedaan, weet de gemeente niet. Per ticket konden maximaal acht mensen deelnemen. Verder is 937,75 euro uitgegeven voor het maken van flyers over het veilig gebruik van een vuurton, 2.006,71 euro voor de inzet van beveiligers en 8.834,13 euro voor cameratoezicht.

De brandweer is 60 keer moeten uitrukken (vorig jaar 56), voornamelijk voor buitenbranden. Daarbij moet gedacht worden aan afval, kerstbomen rommel en bosschage. Volgens de gemeente is een goede vergelijking met vorig jaar niet te maken door de coronamaatregelen en het tijdelijke vuurwerkverbod. Bovendien kon de brandweer dit jaar meer uitrukken naar kleine buitenbranden, omdat grote incidenten in de meeste dorpen zijn uitgebleven.