Archief
WOS

Sjaak van den Ende eerste Westlandse Fietsheld

De 68-jarige Naaldwijker Sjaak van den Ende is de Westlandse Fietsheld 2020 geworden, de eerste in de geschiedenis.

De prijs voor een gepassioneerde fietser, ingesteld door de Fietsersbond Westland, werd vanmiddag uitgereikt door juryvoorzitter en verkeerswethouder Pieter Varekamp. Van den Ende werd gekozen uit 35 aanmeldingen.

De kandidaten moesten voldoen aan de criteria motivatie (enthousiasme over gebruik van de fiets), impact (positieve impact op omgeving, mens en milieu) en lifestyle (bewust fietsen: gezond en sportief). Volgens de jury voldoet Van den Ende daaraan: hij is sportfietser in binnen- en buitenland, hij moedigt anderen aan en ondanks een ernstig ongeval fietst hij nog steeds.

Van den Ende reed in september 2019 tegen een paaltje in 's-Gravenzande, sloeg over de kop, lag dagen in coma en hield er een dwarslaesie aan over. Inmiddels zit hij alweer op de fiets, een aangepaste lig-racefiets, en rijdt met fietsvrienden wekelijks 30 kilometer.

"De heer Van den Ende is enorm enthousiast, ondanks zijn beperkingen, maar het fietsen heeft duidelijk een positieve impact op zichzelf en zijn omgeving en is hij bewust bezig met gezond en sportief fietsen. Ook enthousiasmeert hij nog iedere dag andere mensen om te gaan fietsen", aldus het juryrapport.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland