Archief

Kamerplanten niet aan te slepen

Kamerplanten zijn ontzettend populair tijdens de lockdown. De thuiswerkplek moet namelijk wat extra groen krijgen, en daarom schaffen mensen massaal exotische planten aan.

"Hier staan onze kamerplanten" zegt Marcel Koene, eigenaar van tuincentrum De Carlton in 's-Gravenzande, terwijl hij een dame naar de etalage aan de zijkant van zijn tuincentrum leidt. "Door de lockdown hebben we als alternatief 'window shopping' ingevoerd", legt hij uit. "Het is natuurlijk ontzettend balen dat we nu dicht zijn, maar gelukkig hebben we wel wat vet op de botten. De verkoop van kamerplanten is vorig jaar bijna verdubbeld."

"Mensen willen thuis toch een soort vakantiegevoel ervaren, en schaffen daarom exotische kamerplanten aan", bevestigt ook plantenkweker Marcel Duivestijn uit Honselersdijk, wiens omzet vorig jaar met 15 procent steeg. Ook het thuiswerken zou voor een piek in de verkoop van kamerplanten hebben gezorgd. "De thuiswerkplek moet 'groener' zijn", legt Koene uit. "In het begin van de lockdown gingen mensen de tuintjes doen, maar vanaf het najaar werden er massaal kamerplanten aangeschaft."

"Daarnaast zijn planten ook gezond. Het is wetenschappelijk bewezen dat ze een luchtzuiverende werking hebben", gaat de eigenaar van het tuincentrum verder. "Zeker in deze coronatijd spreekt dat aan." Toch ziet de ondernemer de laatste weken zijn afzet flink kelderen. "Dat heeft natuurlijk alles te maken met de lockdown. Normaal is januari onze beste maand als het gaat om kamerplanten. Want: kerstboom eruit, kamerplant er in. Maar nu zijn we dicht, dus we moeten alternatieven verzinnen."

Tekst gaat verder onder de video.

Online plantenwebsite 'big business'

Wie geen last van die lockdown hebben, zijn de online plantenwebshops. In 2020 vervijfvoudigde zelfs het aantal groene webwinkels. "Zeker nu de tuincentra dicht zijn, is het echt big business", vertelt Michiel Ingen Housz, oprichter van 123Planten, de webshop die op het terrein van FloraHolland in Honselersdijk is gevestigd. "Precies tussen alle Westlandse plantenkwekers."

"Mensen gaan niet op vakantie, geven wat minder geld aan een biertje uit, en dat geld dat ze overhouden, gaat dus naar andere dingen, blijkbaar naar planten." Ingen Housz merkt vooral dat planten met grote bladeren het goed doen. "Gatenplanten zijn enorm hip. We verkopen er echt honderden per dag."

Tegen online plantengeweld opboksen

Om tegen het online geweld op te boksen, zijn de kwekers en tuincentra nu zelf ook online webshops gestart. "Direct na de lockdown hebben we een plan gemaakt", vertelt Koene. "De winkel wordt helemaal klaargemaakt voor het voorjaar, maar de kamerplanten die moeten zichtbaar blijven. Via window shopping, maar ook een online webwinkel. Op 3 januari zijn we online gegaan."

Voor Koene is zijn webwinkel absoluut niet te vergelijken met zijn normale omzet. "We hebben nu ongeveer vijf klanten per dag online. Daar zijn we al heel blij mee. De kamerplanten verkopen verreweg het beste. We hebben er ongeveer honderd online staan, maar we willen uiteindelijk een assortiment aanbieden van alle plantenkwekers uit het Westland, zodat we dat online geweld aankunnen."

Tegelijkertijd hoopt de ondernemer dat zijn winkel zo snel mogelijk weer fysiek open mag. "Zodat mensen gewoon in de winkel hun kamerplant kunnen uitzoeken. Want planten moet je uiteindelijk gewoon zien."

Categorieen:
Nieuws Economie Westland