Archief
Google Streetview

Google Streetview

Forse schadevergoeding voor gemeente en beveiligingsbedrijf na 'onthoofding' binnenvaartschip

De gemeente Maassluis of beveiligingsbedrijf ND Security moet een schadevergoeding van ruim 100.000 euro betalen aan een binnenvaartschipper uit Goes, wiens boot in december 2018 werd 'onthoofd' door de Spoorbrug.

Het schip voer op 7 december 2018 Maassluis binnen en moest daarbij onder twee bruggen door. Nadat de twee bruggen waren geopend door de brugwachter en de seinen op groen stonden, begon de schipper met het passeren van de bruggen. Toen het voorschip van ter hoogte van de Koepaardbrug was en het achterschip zich nog ter hoogte van de Spoorbrug bevond, draaide de brugwachter de Spoorbrug terug in positie, waardoor die toen in aanraking kwam met de stuurhut. De stuurhut werd zo kapot geramd.

Met het tijdelijk en later definitief herstel van de stuurhut en stilligschade van het schip was rond een ton gemoeid. Wie is (hoofd)verantwoordelijk voor de fout en moet opdraaien voor de kosten?, was vervolgens de vraag.
Volgens de rechter is dat zowel ND Security als de gemeente Maassluis. Het beveiligingsbedrijf is immers werkgever van de brugwachter, terwijl de gemeente het bedrijf inhuurde om de bruggen te bedienen. "Dat de gemeente Maassluis niet de eigenaar of beheerder is van de Spoorbrug is in dit kader niet van belang nu onbetwist is dat zij verantwoordelijk was voor het bedienen van – onder meer – de Spoorbrug."

De schadevergoeding bedraagt in totaal 103.738,48 euro, exclusief rente sinds 7 december 2018.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis