Archief
archief WOS

archief WOS

WK-droom van darter Dirk duurt voort

De Westlandse darter Dirk van Duijvenbode heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het toernooi om het wereldkampioenschap in Londen.

De 's-Gravenzander won woensdagavond van de Brit Glen Durrant met 4-3 in een wedstrijd waarin finishproblemen hem herhaaldelijk in het stof deden bijten. Zijn droom leek een nachtmerrie te worden, maar het sprookje duurt voort.

Toch leken de dartsgoden hem niet gunstig gezind te zijn. Volgens Van Duijvenbode hing het bord niet goed. Eerder in het toernooi was daarbij door de jury nog zelfs een waterpas ingezet, maar nu bleef het beperkt tot het inzetten van het veronderstelde timmermansoog.

Zeven sets
Dirk mocht starten, maar werd al direct 'gebroken' door Durrant. Het werd een heel breekfestijn, waarbij de Brit in deze eerste set aan het langste eind trok. Bij het ingaan van de korte pauze, bleef Van Duijvenbode nog wat mokken over de positie van het dartsbord.
In de tweede set begon de 28-jarige 's-Gravenzander veelbelovend en 'brak' meteen de 50-jarige Durrant. De Westlander produceerde mooie scores, maar had erg veel moeite met het uit-gooien. Als het ware tegen de verhouding in, won de Brit ook deze set. Tussenstand: 0-2.

De derde set: Dirk start, maar Durrant pakt die eerste leg. Vervolgens weer een breekfestijn, met in dit geval Van Duijvenbode als winnaar. Tussenstand: 1-2.
Daarna begint de Westlander heel sterk aan de vierde set. Hij scoort opnieuw veel beter dan zijn tegenstander, maar is bijna hopeloos op de dubbels. Hij verliest deze set en komt op 1-3 achter. Durrant heeft nog één setwinst nodig om de kwartfinale te bereiken. De 's-Gravenzander zit nog steeds niet lekker in zijn vel, ook letterlijk niet, want hij blijft doorlopend zijn schouders los maken.

In de vijfde set, die normaal gesproken voor 'onze' Aubergenius zou moeten zijn omdat hij mag beginnen, kan Van Duijvenbode zijn goede fase voortzetten en brengt hij de achterstand terug tot 2-3. In set nummer 6 zal de 's-Gravenzander zijn tegenstander wederom moeten ‘breken’, want anders is het WK ineens voorbij. Die break komt in de derde leg, waarin Dirk - gezien zijn presteren, toch wel als verrassing - zonder mankeren op 170 de leg uitgooit. Hij houdt daarna zelf stand en dwingt daarmee op 3-3 een beslissende set af.

Allesbeslissende leg
Omdat hij de partij als eerste mocht beginnen, heeft Van Duijvenbode dus ook het voordeel dat hij in deze zevende set mag starten. Hij wordt echter direct gebroken door Durrant, maar breekt vervolgens ook meteen terug. Het wordt op 'normale' wijze 2-1 en 2-2, waarop de allesbeslissende leg volgt.
Bij de Westlandse achterban klopt het hart in de keel, als de fase van uitgooien bereikt wordt. Beide mannen krijgen een kans om het af te maken, maar benutten die niet. Dan mag Van Duijvenbode aantreden voor de bepaald niet populaire uitgooi op 12. Maar Aubergenius werpt toch de dubbel-6 en blijft in het toernooi.

Op Nieuwjaarsdag speelt Van Duijvenbode de door hem verlangde kwartfinale tegen Gary Anderson.